Η Τουρκία απέσυρε όλο το χρυσό της από τις ΗΠΑ

Όλα τα αποθέματά της σε χρυσό απέσυρε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) η Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2017, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η οποία είχε προκληθεί λόγω διαφωνιών σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή ζητήματα.

Η Τουρκία τράβηξε 28,7 τόνους χρυσού

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED άρχισε το 2017. Στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού.

Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όσον αφορά το 2016 υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg , ενώ στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).

Τα συνολικά αποθέματα της Τουρκίας σε χρυσό, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους, που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ