Η Τουρκία καταδίκασε 21 άτομα για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα»

Δικαστήριο στην γειτονική Τουρκία καταδίκασε συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν πρώην στρατιωτικό επικεφαλής, σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για το γνωστό αποκαλούμενο και ως «μεταμοντέρνο»  πραξικόπημα του 1997.

Την πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο NTV. Το συγκεκριμένο γεγονός, είχε προκαλέσει την ανατροπή της πρώτης ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Οι καταδικαθέντες για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα

Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν ο στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί 86 ετών, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός ενόπλων δυνάμεων το διάστημα 1994-1998 και ο υπαρχηγός του εκείνη την εποχή, ο στρατηγός εν αποστρατεία Τσεβίκ Μπιρ.

Άλλοι 68 άνθρωποι αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ τέσσερις άλλοι εναγόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πενταετούς δίκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Όπως φαίνεται όμως, οι καταδικασθέντες δεν θα εκτίσουν κανονικά την ποινή τους. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν είχε διατάξει την άμεση σύλληψη των 21 καταδικασθέντων, λόγω της προχωρημένης ηλικίας και τις συνθήκες υγείας τους.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013, με 103 κατηγορούμενους στο εδώλιο, όμως ορισμένοι εξ αυτών απεβίωσαν από την έναρξή αυτής της μακράς δικαστικής διαδικασίας.