Η Βόρεια Κορέα αλλάζει ώρα για… χάρη της Νότιας Κορέας

Ακόμη μία κίνηση καλής θέλησης από τη Βόρεια Κορέα, η οποία αναμένεται να αλλάξει ώρα, προκειμένου να συμβαδίζει με αυτήν της Νότιας Κορέας.

Όπως ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επιβεβαιώνοντας σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η Σεούλ, η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει τα ρολόγια της κατά 30 λεπτά, προκειμένου να επιστρέψει σε… ώρα Νότιας Κορέας και να υπάρχει, πλέον, κοινή ώρα στην κορεατική χερσόνησο.

Το ιδιότυπο καθεστώς με την ώρα που είχε επιλέξει η Βόρεια Κορέα

Οι δύο Κορέες δεν έχουν την ίδια ώρα από το 2015, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι η επίσημη ώρα της χώρας θα είναι τριάντα λεπτά πίσω από αυτή της Νότιας Κορέας.

Τότε, η Πιονγκγιάνγκ είχε δικαιολογήσει την απόφασή της, επισημαίνοντας ότι είχε στόχο να τερματίσει το μέτρο που είχε επιβληθεί πριν περισσότερο από έναν αιώνα από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες και να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από τον ζυγό του Τόκυο.

Ωστόσο, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε- Ιν, την περασμένη Παρασκευή (27/4), ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύθηκε να επαναφέρει τη χώρα του στην ίδια ώρα με τη Σεούλ, μετέδωσε το KCNA.

Με αυτό τον τρόπο, το πρακτορείο επιβεβαίωσε την κυριακάτικη (29/4) ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η οποία είχε επισημάνει ότι ο Κιμ ανακοίνωσε αυτήν την κίνηση καλής θέλησης στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Κιμ είχε δηλώσει ότι του φάνηκε «σπαρακτικό» που στη διάρκεια της συνόδου είδε δύο επιτοίχια ρολόγια με δύο διαφορετικές ώρες, αυτή της Σεούλ και αυτή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τότε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει «την αποφασιστικότητά του να ενοποιηθούν οι τοπικές ώρες».

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κιμ, ο Γιουν Γιάνγκ-Τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, χαιρέτισε «το συμβολικό μέτρο» που σηματοδοτεί την επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ