Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν συγκεντρώνει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πολιτικών της Αυστρίας

Σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 3 Ιουνίου, η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας, η 70χρονη πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, χαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των πολιτών από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό της χώρας.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται από τον τελευταίο “Δείκτη εμπιστοσύνης” που δημοσιεύει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), δηλαδή τη δημοσκόπηση που αυτό πραγματοποιεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα ως προς την εμπιστοσύνη απέναντι στους Αυστριακούς πολιτικούς και τη δημοτικότητά τους.

Σε ανάλογη δημοσκόπηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι πολίτες εκτιμούν “πολύ θετικά” συνολικά την υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, και δύο στους τρεις (σε ποσοστό 63%) δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αυτή είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου και πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης για την οποία διεξάγει διερευνητικές επαφές ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Πολύ ή μάλλον ευχαριστημένοι” δηλώνουν σε ποσοστό 81% οι ψηφοφόροι των Πράσινων και ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών σε ποσοστό 78%, και σε ποσοστό 75% οι ψηφοφόροι του μικρότερου κόμματος της νέας Βουλής, του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Αρκετά διαφορετική και “μάλλον επιφυλακτική” είναι η στάση των ψηφοφόρων των άλλων δύο κόμματων, του Λαϊκού Κόμματος του πρώην, και τώρα εντολοδόχου, καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς — νικητή των πρόσφατων πρόωρων εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου — και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Τα δύο κόμματα συγκυβερνούσαν από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν ο συνασπισμός τους διαλύθηκε εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Βέβαια, μεταξύ των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος το ποσοστό των ευχαριστημένων με την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι υψηλό (67%), ωστόσο, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο βρίσκεται το ποσοστό των “λιγότερο” ή “καθόλου ευχαριστημένων” (25%).

Ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις στο 31%, είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κόμματος των Ελευθέρων που εμφανίζονται ευχαριστημένοι, ενώ σε υψηλά επίπεδα, στο 63%, βρίσκεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν “μάλλον όχι” ή “καθόλου ευχαριστημένοι” με την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της δημοσκόπησης, η σχετικά αρνητική στάση των ψηφοφόρων των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων (Λαϊκού και Κόμματος των Ελευθέρων) απέναντι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, προφανώς αντανακλά τη δυσαρέσκειά τους από το …”άδοξο τέλος” του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού τον περασμένο Μάιο.

Οι αναλυτές θεωρούν πως — με εξαίρεση τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων — η υψηλή δημοτικότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελεί σαφή απόδειξη στην από μέρους της επίτευξη της σταθερότητας, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και της διαχείρισης του πολιτικού status quo.

Τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της καγκελαρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν και η πρώτη θέση που καταλαμβάνει στον “δείκτη εμπιστοσύνης” των πολιτικών έχουν οδηγήσει πολλούς στη χώρα να συζητούν ήδη και να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια ως υπερκομματική και ανεξάρτητη προσωπικότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2022, έχοντας προφανώς μεγάλες πιθανότητες ανάδειξής της στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, “της οποίας τη Δημοκρατία και τη δημοκρατία μας υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την έκτακτη φάση”, είχε τονίσει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν συγχαίροντάς την τον περασμένο Ιούνιο για την 70ή επέτειο των γενεθλίων της.

Γεννημένη στις 25 Ιουνίου 1949 στη Βιέννη, κόρη δημοσίου υπαλλήλου και με μητέρα που ασχολείτο με τις τέχνες, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν ήθελε αρχικά να σπουδάσει καλές τέχνες και αρχιτεκτονική, γρήγορα όμως την κέρδισε η Νομική, της οποίας τις σπουδές ολοκλήρωσε μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, για περάσει στα 26 της τις εξετάσεις στο δικαστικό σώμα και να γίνει δύο χρόνια αργότερα, στα 28 της, εισαγγελέας.

Η κατακόρυφη πορεία της την έφερε στα 41 της χρόνια να είναι ήδη γενική εισαγγελέας, η πρώτη γυναίκα στα αυστριακά δικαστικά χρονικά, ασκώντας, λίγο αργότερα, παράλληλα τα καθήκοντα της πρώτης γυναίκας προέδρου της Αυστριακής Ένωσης Εισαγγελέων.

Το 2003 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, επίσης ως η πρώτη γυναίκα, και από την 1η Ιανουαρίου 2018, πρόεδρός του, η πρώτη γυναίκα πρόεδρός του, στην αυστριακή ιστορία.

Αυτές οι “πρωτιές” που προφανώς είχε κατά νου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επιλέγοντάς την τον περασμένο Ιούνιο για το δεύτερο ύπατο αξίωμα στη χώρα, ως επικεφαλής μίας, έστω και “μόνον” υπηρεσιακής κυβέρνησης, κορυφώθηκαν με την πλέον πρόσφατη “πρωτιά” της, την ορκωμοσία της Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την 3η Ιουνίου 2019, σε πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην αυστριακή ιστορία.

©Πηγή: amna.gr