Οι υποστηρικτές των Χούτι γιόρτασαν τα πέντε χρόνια από την κατάληψη της Σανάα

Χιλιάδες άνθρωποι που στηρίζουν τους Χούτι στην Υεμένη συγκεντρώθηκαν στη Σανάα χθες Σάββατο για να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο από την κατάληψη της πόλης από τους σιίτες αντάρτες.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 οι Χούτι κατέλαβαν τη Σανάα πυροδοτώντας τον εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η σύρραξη έχει ενταθεί μετά τον Μάρτιο του 2015 όταν οι Χούτι πλησίασαν στην προσωρινή έδρα της κυβέρνησης το Άντεν, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και σουνιτικές χώρες συμμάχους της να σχηματίσουν στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον των σιιτών ανταρτών και να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Υεμένης.

Χθες υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σανάα κρατώντας φωτογραφίες του επικεφαλής των ανταρτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούτι, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου των ανταρτών, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να δεχθεί την πρόταση που της έκαναν οι Χούτι την Παρασκευή να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης με αντάλλαγμα οι αντάρτες να πάψουν να στοχοθετούν το σαουδαραβικό έδαφος.

«Αν αρνηθούν, θα τους κάνουμε να νιώσουν περισσότερο πόνο», προειδοποίησε ο αλ Χούτι.

Προς το παρόν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση των Χούτι.

«Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους», σχολίασε χθες. «Θα δούμε αν (οι Χούτι) θα το πράξουν ή όχι. Όσον αφορά το τι τους ώθησε (να κάνουν αυτήν την πρόταση), θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς χαιρέτισε την πρόταση των Χούτι για εκεχειρία.

«Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής από την Άνσαρ Αλλάχ (τους Χούτι) καλή τη πίστει θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα της πρόθεσής τους να τερματιστεί ο πόλεμος», επεσήμανε.

«Ο Ειδικός Απεσταλμένος επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σέβονται τους διεθνείς, ανθρωπιστικούς κανόνες, να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να μην βυθίσουν την Υεμένη πιο βαθιά στις περιφερειακές εντάσεις, για το καλό του λαού της Υεμένης», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες οι Χούτι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη και για τον βομβαρδισμό το προηγούμενο Σάββατο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.