Ημερίδα για την παρενόχληση στην εργασία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης

Οι πλέον ευάλωτοι στην παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη είναι οι νεότεροι σε ηλικία, οι ελεύθεροι ή διαζευγμένοι και οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών, όπως επίσης οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι εργαζόμενοι με μικρή προϋπηρεσία και οι εργαζόμενοι με ευέλικτο ωράριο. Αυτό ανακοινώθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μαρία Παπαδακάκη, η οποία παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας για την παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη, σε εσπερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων στο νησί, και στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει. Παράλληλα, υπάρχουν δράσεις που αφορούν στα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση των γυναικών στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων και παρεμβάσεων για την άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης.  

Σύμφωνα με την αν. καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασιλική Πετούση, η οποία αναφέρθηκε στις έμφυλες διαστάσεις της παρενόχλησης, οι γυναίκες παρενοχλούνται περισσότερο στο χώρο εργασίας, ειδικότερα στο σημερινό επισφαλές εργασιακό περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε ποσοστιαίο επίπεδο, για τους εργαζόμενους διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:

Στο επίπεδο της ψυχολογικής και ηθικής παρενόχλησης, «τους συμπεριφέρονται με αγένεια (41.0%), τους εξευτελίζουν ενώπιον άλλων (21.0%), τους λένε ανήθικα ή υποτιμητικά πράγματα (17.8%), τους ζητούν να κάνουν άσκοπες ή υποτιμητικές εργασίες (35.7%), δεν τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι, όπως την άδεια (36.9%), τους επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν (44.2%)».

Σχετικά με τη σωματική/σεξουαλική παρενόχληση, «τους απειλούν με τη χρήση σωματικής βίας να κάνουν πράγματα (4.8%), Αρχίζουν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως σκοπίμως (16.2%)». Σε ερώτημα για το αν οι εργαζόμενοι νιώθουν δυσφορία, αναφέρουν υψηλή δυσφορία σε εργασιακές συνθήκες απαντώντας: «Δεν ευχαριστιέμαι την εργασία μου (51.0%), δεν συμμετέχω στις αποφάσεις που επηρεάζουν την εργασία μου (53.0%), οι ιδέες μου ή οι προτάσεις μου δεν λαμβάνονται υπόψη (54.1%), παρακολουθούν συστηματικά την απόδοση μου στο χώρο εργασίας μου (65.8%), το εργασιακό μου περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο – π.χ. θορυβώδες, βρώμικο, ανθυγιεινό (42.8%), οι σχέσεις με τους συναδέλφους μου δεν είναι καλές (36.9%), η αμοιβή μου δεν είναι τόσο καλή όσο είναι άλλων που κάνουν την ίδια ή παρόμοια εργασία με τη δική μου (59.9%), εργάζομαι περισσότερες ώρες από αυτές που συμφώνησα αρχικά (51.7%), δεν είμαι σίγουρος για αυτό που περιμένει ο εργοδότης μου από μένα (45.9%), άλλοι παίρνουν την επιβράβευση γι αυτά που κάνω εγώ (38.6%)».

Στην εσπερίδα οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν προβληματισμούς οι οποίοι μεταξύ άλλων περιγράφουν «δυσκολία εργαζομένων να αναφέρουν το γεγονός της παρενόχλησης, την ανάγκη για μηχανισμούς αναφοράς που να διασφαλίζουν την ανωνυμία, την δωρεάν νομική στήριξη σε περίπτωση παρενόχλησης, την ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι σε περίπτωση παρενόχλησης, όπως και ενημέρωση εργοδοτών σχετικά με τα οφέλη της ύπαρξης μέτρων για την πρόληψη της παρενόχλησης και την πρώιμη αντιμετώπιση περιπτώσεων. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπροσώποι ακαδημαϊκών φορέων και κοινωνικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου, της επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση. 

Η εσπερίδα με θέμα «Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Δράσεις Προώθησης Ισότητας  των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018 – 2020» με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 
 

©Πηγή: amna.gr