Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής: «Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»

«Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής  την  Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, στις 18:00,  στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς».

Η συζήτηση εστιάζει σε ένα πρόβλημα πολυδαίδαλο που υπήρχε πριν την οικονομική κρίση, αλλά εντάθηκε από αυτήν, και παρ’ όλα αυτά επισκιάζεται στο δημόσιο διάλογο από τεχνικά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Η οικονομική κρίση έδειξε την ανεπάρκεια των δομών κοινωνικής προστασίας ήδη από την εποχή που η Ελλάδα έμοιαζε να ευημερεί. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού για τους αδύναμους ή άτυχους της ελληνικής κοινωνίας.

Με την  επιδοματική διαχείριση της φτώχειας να εξυπηρετεί απλώς πρόσκαιρη ψηφοθηρία βυθίζοντας τελικά περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο και τη συστημική ανέχεια,  ο δημόσιος διάλογος είναι ανάγκη να στραφεί στη διάγνωση του προβλήματος και την αναζήτηση αποτελέσματος: Ποιες είναι οι μορφές φτώχειας και αποκλεισμού, με πόσο διαφορετικούς τρόπους πλήττουν μεγαλύτερες και νεαρότερες ηλικίες, ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές για τις διάφορες κατηγορίες πληθυσμού, αποτελούν κεντρικά ερωτήματα που θα τεθούν από επιστημονική και πολιτική σκοπιά στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τις πολιτικές θέσεις του θα καταθέσει απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάλυση «πεδίου» θα κάνουν διακεκριμένοι ειδικοί με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία σε επί μέρους πτυχές των δύο αλληλένδετων φαινομένων (πολλαπλοί αποκλεισμοί, παραβατικότητα, αναπηρία, επισφαλής στέγη, κοινωνικό περιθώριο, ο υποστηρικτικός ρόλος του κράτους, φιλανθρωπικό έργο κ.ά.):

Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου

Γαβριήλ Μ. Αμίτσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Γιάννης Λυμβαίος, Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ

Ιωάννα Περτσινίδου, Μέλος Δ.Σ. της FEANTSA/ Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους

Κωστής Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα.