Φωτογραφία Αρχείου

ΗΠΑ: Δύσκολα να αποσυρθούν άμεσα οι στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο ευδιάκριτο γίνεται από πηγές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ότι η άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία θα μπορούσε να καταστεί εφικτή.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις σε μια από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι προς το παρόν δύσκολα να υπάρξει άμεση απόσυρση των δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει την επιθυμία να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από τη Συρία.

Συγκεκριμένα ο Μάτις υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, βρίσκονται στα πρόθυρα της νίκης στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν επιθυμούν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα την στιγμή που αυτή βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

“Κερδίζεις τη μάχη και μετά κερδίζεις την ειρήνη”

«Δεν επιθυμούμε απλώς να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, προτού οι διπλωμάτες πετύχουν την ειρήνευση. Κερδίζεις τη μάχη και μετά κερδίζεις την ειρήνη» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάτις συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της Γενεύης και τι μπορούν να κάνουν όλοι για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στην περιοχή.