ΗΠΑ: Επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) Minuteman III, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατηγείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη στρατηγική δύναμη αποτροπής (Air Force Global Strike Command), ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:26 τοπική ώρα (15:26 ώρα Ελλάδας).

Πότε θεωρείται επιτυχημένη μία τέτοια δοκιμή

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μια δοκιμή είναι αξιόπιστη αν ο πύραυλος εκτοξευθεί, ολοκληρώσει την πορεία του εντός της προσδιορισμένης ασφαλούς πορείας, αν ο εξοπλισμός του λειτουργήσει όπως προβλέπεται, αν τα δεδομένα που ληφθούν από την περιοχή που επλήγη ανταποκρίνονται στον καθορισμένο στόχο.

Ο πύραυλος «έπληξε τον καθορισμένο στόχο, πάντως η ανάλυση των δεδομένων της δοκιμής δεν θα δημοσιοποιηθεί» συνέχιζε η ανακοίνωση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πυραυλική δοκιμή ήταν η πρώτη που έγινε φέτος στις ΗΠΑ και ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

Ωστόσο, παρά το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη εκατοντάδες πυραύλους Minuteman III σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στα σιλό εκτόξευσής τους, κατανεμημένους σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Την επόμενη 20ετία η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους αυτούς και να τους αντικαταστήσει με έναν νέο, γνωστό με το ακρώνυμο GBSD (σ.σ.: Ground Based Strategic Deterrent, «χερσαία στρατηγική αποτροπή»).