ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας Τομ Μπόσερτ

Εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι, παραιτήθηκε, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια Τομ Μπόσερτ.

Σύμφωνα με την πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπόσερτ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζωρτζ Μπους, έφυγε κατόπιν αιτήματος του νέου συμβούλου του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον.

Η τοποθέτηση όμως του Μπόλτον σε αυτή τη θέση δεν έφερε μόνο την απομάκρυνση του Μπόσερτ. Η άφιξη του στον Λευκό Οίκο προκάλεσε επίσης την αποχώρηση του εκπρόσωπου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Άντονι.

Τι δήλωσαν αξιωματούχοι

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σαρά Σάντερς σε δήλωσή της ανέφερε για τον Μπόσερτ ότι «Ο πρόεδρος είναι ευγνώμων για τη δέσμευση του Τομ για την ασφάλεια της μεγάλης χώρας μας».

Σε παρόμοιο ύφος και ο Σάντερς ο οποίος δήλωσε ότι «Ο Τομ οδήγησε τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προστατεύσει την πατρίδα από τρομοκρατικές απειλές, να ενισχύσει την άμυνα του κυβερνοχώρου μας και να ανταποκριθεί σε μια άνευ προηγουμένου σειρά φυσικών καταστροφών».

Ο «κατάλογος» των απομακρύνσεων

Ο Μπόσερτ εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο ανώτερων αξιωματούχων που παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 στον προεδρικό θώκο, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων συμβούλων εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και Μακμάστερ, αλλά και του αρχηγού του Λευκού Οίκου Ρινς Πρίμπους, των διευθυντών επικοινωνιών Χόουπ Χικς και Άντονι Σκραμούτσι, του οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον και του επικεφαλής στρατηγικής Στιβ Μπάνον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις και ο υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων Ντέιβιτν Σάλικν έχουν επίσης απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.