ΗΠΑ-Βρετανία: Ρώσοι χάκερ έχουν μολύνει ρούτερ σε όλον τον κόσμο

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών ανακάλυψαν από κοινού ότι χάκερ υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο έχουν τοποθετήσει  κακόβουλο υλικό εναντίον ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρούτερ σε όλο τον κόσμο.

Όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησαν, οι χάκερ έχουν καταφέρει να χακάρουν εκατομμύρια συσκευές δικτύου και οικιακούς δρομολογητές κατά το τελευταίο έτος. Μάλιστα όπως ανέφεραν σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να βάλλουν εναντίον στόχων όπως τα βρετανικά νοσοκομεία και τις εναέριες κυκλοφορίες σε «εύθραυστες» περιόδους.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι περίπου το 40% της βασικών υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «ιδιαίτερα ευάλωτο» ως προς τέτοιες ενέργειες.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε ύστερα από κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν επί μήνες το Αμερικανικό FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), μαζί με το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Cyber ​​Security της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ.

Ο Ρομπ Τζόις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας σχολίασε ότι «Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηρικότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε».

Από την πλευρά του ο Κιάραν Μάρτιν, ο επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν μπει στο στόχαστρο «εκατομμύρια μηχανήματα» για να χρησιμοποιηθούν «σε περιόδους εντάσεων», ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές παρακολουθούν την εκστρατεία αυτή εδώ και περίπου έναν χρόνο και την τακτική της για μεγαλύτερο διάστημα.