ΗΠΑ:Ο νέος ΥΠΕΞ τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με το Ιράν, με «αλλαγές»

Ο επερχόμενος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε νωρίτερα πως είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να παραμείνουν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μέσα στον επόμενο μήνα «εάν είμαστε κοντά» σε μια συμφωνία για τη βελτίωση των «ελαττωμάτων» της συμφωνίας.

Κατά την διάρκεια απάντησής του έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχθηκε για το τι ακριβώς θα συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Πομπέο άφησε να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξος.

«Εξαρτάται (σσ πως θα συμβουλεύσει τον πρόεδρο Τραμπ), από το πόσο κοντά θα είμαστε σε μια συμφωνία.[…] Φανταστείτε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη μιας βελτιωμένης συμφωνίας που ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιτύχει;»

«Θέλω να διορθώσω αυτή τη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων

Σε δηλώσεις του τον Μάρτιο στην Washington Examiner ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταλήξουμε σε μια δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή και αμερικανική συνεργασία για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Δεν επιθυμούμε όμως να γράψουμε από την αρχή μια συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πομπέο είναι επί του παρόντος ο διευθυντής της CIA, αλλά ήταν ένας από τους κύριους επικρητές της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Ο πρόεδρος Τραμπ, έπειτα από την απομάκρυνση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αναμένεται να θέσει στον αξίωμα αυτό τον Μάικ Πομπέο.