Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με το βλέμμα στον «Ηρακλή» και ΗΠΑ

Tρίτη ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω της διεθνούς αναμονής για την συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας για το εμπόριο, και του σχεδίου «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η αγορά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές έχουν από χθες στα χέρια τους, ένα σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει το μεγάλο βάρος των ελληνικών τραπεζών. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκπονήθηκε ένα πλάνο, το οποίο τυγχάνει τη αποδοχής των ευρωπαϊκών τραπεζικών θεσμών. Τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν τα ειδικά οχήματα όπου θα μεταφερθούν δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και θα εκδοθούν εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου. Με ένα κόστος 180 μονάδων βάσης ή 1,8% στο ποσό των 9 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα πληρώνουν προμήθειες. Παρόλο που ακόμη οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές – και οι λεπτομέρειες έχουν σημασία- το σημαντικό γεγονός είναι ότι, ξεκίνησε μια διαδικασία, ύστερα από απραξία σε κυβερνητικό επίπεδο, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη ότι, ο επόπτης και οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες, έτσι οι short επενδυτές δεν έχουν πλέον λόγους να κοντράρουν τις τράπεζες, πέραν της διεθνούς ανησυχίας η οποία θα επηρεάσει την ελληνική αγορά.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 842,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,32%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 1,33% στα 2,584. Με 1,80% η Eurobank στα 0,875 ευρώ. Άνοδος 1,78% για την Αlpha Bank στα 1,656 ευρώ. Με άνοδο 1,63% η Τράπεζα Πειραιώς στα 2,88 ευρώ. Με άνοδο 1,77% η ΔΕΗ στα 2,992 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 6,9 εκατ.ευρώ.