Ιράκ: Το μέλλον του πρωθυπουργού Άμπντελ Μάχντι σε διαπραγμάτευση

Αξιωματούχοι και πολιτικοί διαπραγματεύονται σήμερα το μέλλον του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι στο Ιράκ, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους ζητώντας «την πτώση του καθεστώτος», έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Την ώρα που οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, κυρίως υπό τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ, οι συγκεντρώσεις στις πλατείες πόλεων του νότιου Ιράκ και την πλατεία Ταχρίρ στη Βαγδάτη δεν σταματούν, πλέον ούτε τη νύκτα.

Οι διαδηλωτές, που βρίσκονται στον δρόμο από την 1η Οκτωβρίου -με ένα μικρό διάλειμμα τριών εβδομάδων για το προσκύνημα των σιιτών-τονίζουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους παρά μόνο όταν πέσει όλο το «καθεστώς».

Σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, όπου τα πολιτικά αξιώματα μοιράζονται βάσει της εθνότητας και του δόγματος, το πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003 πρέπει να αλλάξει άρδην, λένε οι διαδηλωτές.

Ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι διχασμένη. Από την μία πλευρά ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ εμφανίστηκε εν μέσω των διαδηλωτών. Ο Χάντι αλ Αμέρι, επικεφαλής της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σάαμπι στο κοινοβούλιο, εκτίμησε ότι το «κενό» θα οδηγήσει σε χάος.

Όμως η παραίτηση του Άμπντελ Μάχντι δεν μπορεί παρά να περάσει από το κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και να βρει τον αντικαταστάτη του.

 

©Πηγή: amna.gr