Ισπανία: Ξεκινά σήμερα, με την εκλογή προεδρείων κι επιτροπών, η θητεία της νέας Βουλής

Με τη σημερινή συνεδρίαση για την εκλογή των μελών και των προεδρείων των κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκινά τυπικά η θητεία του νέου Κοινοβουλίου της Ισπανίας που προέκυψε από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. Η ελπίδα των μελών της να αποδειχθεί η νέα Βουλή πιο μακρόβια από την προηγούμενη σύνθεση, που διήρκεσε μόλις επτά μήνες, συναντά μεγάλες δυσκολίες, καθώς η προσπάθεια του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση εξαρτάται από πολλούς συνδυασμούς και αντιδράσεις.

 Αλλά και η σύνθεση της ίδιας της παρούσας Βουλής παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Ιδιαίτερα, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκτόξευση του ακροδεξιού κόμματος Vox στους 52 βουλευτές, αλλά και η συρρίκνωση των Ciudadanos. Επίσης, η νέα Βουλή χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση της Αριστεράς και τη νέα εφόρμηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Παράλληλα, στο Σώμα θα βρεθούν και εντελώς νέοι βουλευτές με τα χρώματα των εθνικιστών της Γαλικίας BNG και του «ΤοΤερουέλ Υπάρχει» (Teruel Existe).

   Αυτός ο πολυκερματισμός στην πολιτική νωπογραφία της Βουλής είναι ένα από τα νέα στοιχεία, αλλά συνάμα αντανακλά και τον πολυκερματισμό των πολιτικών θέσεων, αλλά και των πιθανοτήτων για την κυβερνησιμότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό. Η καλή έκβαση της πορείας μίας κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και των Podemos θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των «ναι», ή των «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης για τον Σάντσεθ και κατόπιν για την έγκριση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, σε πρώτο στάδιο οι επιτροπές και τα προεδρεία θα ορισθούν, καθώς η διαδικασία δεν προβλέπει ενστάσεις κι αποκλεισμούς. Παρεκτός εάν υπάρξουν εκπλήξεις. Όμως, τίποτε μάλλον δεν φαίνεται ικανό να εμποδίσει την εκλογή της Καταλανής κι επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην ταραχώδη επαρχία Μεριτσέλ Μπάτετ να αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, εύκολη αναμένεται η εκλογή στην προεδρία της Γερουσίας και για την Μαδριλένα Πιλάρ Λιόπ, δικαστίνα ειδικευμένη στην ενδοοικογενειακή βία και προσκείμενη στο PSOE.

   Πηγή: EFE, El Pais El Publico

©Πηγή: amna.gr