Ισραηλινά πυρά «θέρισαν» δεκάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά πυρά «θέρισαν» δεκάδες «Παλαιστίνιους» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιούν οι Παλαιστίνιοι κάθε Παρασκευή. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 98 άτομα που χτυπήθηκαν από σφαίρες και για 431 από γκλοπς.

Από τις αρχές Απριλίου που οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο της «Μεγάλης πορείας της Επιστροφής»,  49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από άνδρες του Ισραηλινού στρατού και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά επεισόδια, πυκνός μαύρος καπνός αναδυόταν από την πορεία, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι έκαιγαν ελαστικά, δήλωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους στρατιώτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να «προκαλέσουν φθορές στον φράκτη ασφαλείας για να εισχωρήσουν στο Ισραήλ». Αυτή η απόπειρα «απετράπη», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, με την παρέμβαση των στρατιωτών.

Πάνω από 10.000 οι συμμετέχοντες στη σημερινή πορεία

Περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις σε έξι τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ,σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει το Ισραήλ επειδή χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και πως αναλαμβάνει τέτοια δράση μόνο όταν διαδηλωτές έρχονται υπερβολικά κοντά στον φράκτη, μερικοί απ’ αυτούς κρατώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ