ΙΣΘ: «Η “μόδα” κατά του εμβολιασμού έφερε τα 2.600 κρούσματα ιλαράς»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ενημερώνει –για δεύτερη χρονιά φέτος– σε ανοιχτές εκδηλώσεις, ημερίδες και με σχετικά φυλλάδια ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη!

Υπενθυμίζει ότι πριν από πέντε δεκαετίες κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούσαν 22.000 άνθρωποι, ενώ έμεναν ανάπηροι εκατοντάδες κι απεβίωναν 250! Η τραγική αυτή κατάσταση δεν άλλαξε προς το καλύτερο από ιδεοληψίες και ατεκμηρίωτες –επιστημονικά– θεωρίες. Τα εμβόλια ήταν αυτά που βελτίωσαν τις ζωές των ανθρώπων. Οι εμβολιασμοί έσωσαν παιδιά και οικογένειες.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, επειδή δεν το έζησαν οι νεότεροι. Οφείλει η επιστημονική κοινότητα, ο ΙΣΘ, να συνεχίσει τη δράση για ενημέρωση γύρω από τους εμβολιασμούς για όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τα εμβόλια σώζουν το χρόνο 2.500.000 ζωές παγκοσμίως, ενώ 1.500.000 παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες για τις οποίες αν είχαν εμβολιαστεί θα ζούσαν».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει πως «ο εμβολιασμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της υγείας, της εκπαίδευσης και της ισότητας. Ο τεράστιος πόνος που προκαλούνταν σε οικογένειες και κοινωνίες από ασθένειες που προλαμβάνονται από τα εμβόλια πρέπει να αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση ώστε να συνεχίζουμε να επενδύουμε στους εμβολιασμούς».

Στο πρώτο #emvoliaZO είχε δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, με την οποία ο ΙΣΘ στόχευσε με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια. Επίσης στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση όσοι ήθελαν –μεταξύ των οποίων και γνωστές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης– έκαναν… αντιτετανικό εμβολιασμό σε μία συμβολική πράξη υποστήριξης του «κινήματος… ζωής», δηλαδή των εμβολιασμών και της πρόληψης…

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος ΙΣΘ:

«Πριν από ένα χρόνο, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης –από τους λίγους φορείς σε όλη την Ελλάδα– ανέλαβε δράση ώστε να ενημερώσει τεκμηριωμένα τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Μιλήσαμε ανοιχτά για τη “μόδα” κατά του εμβολιασμού και… “κάναμε διάγνωση” της κατάστασης που θα ακολουθήσει (περισσότερα από 2.600 τα κρούσματα ιλαράς). Πήραμε θέση, όπως οφείλαμε, για όσα διακινδυνεύονταν σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Εμείς, δεν αργήσαμε να τονίσουμε –με κάθε τρόπο– ότι ξεχασμένες από χρόνια μεταδοτικές νόσοι μπορούν να επανεμφανισθούν εξίσου… επικίνδυνες όσο και στο παρελθόν. Δεν αργήσαμε να καταγγείλουμε την ανάπτυξη επικίνδυνων δοξασιών με “αντιεμβολιαστικά κινήματα”.

Εμείς, μιλήσαμε για το… “κίνημα ζωής” και τους εμβολιασμούς που έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές, ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθησαν.

Η επιστήμη εξαφάνισε ασθένειες και επιδημίες, ενώ την ίδια στιγμή προστάτευσε τον άνθρωπο από πόνους και ταλαιπωρίες. Ενδεικτικά, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2013 πρόλαβε 322.000.000 νοσήσεις και απέτρεψε 732.000 θανάτους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βγαίνει και φέτος στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνει πάλι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δηλώνει ότι η θωράκιση της κοινωνίας από την ασθένεια λέγεται… πρόληψη. Αυτή σώζει ζωές. Ας μη χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε την αξία της υγείας με την αντιμετώπιση της… νόσου!».

Νίκος Νίτσας, Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ:

«Από τις λίγες βεβαιότητες των καιρών μας είναι ο καθοριστικός ρόλος των εμβολίων στη ζωή και στην ποιότητά της. Δοκιμάστηκαν στην πράξη και βελτίωσαν την υγεία και την κοινωνία, παρά τις προσπάθειες αμφισβήτησης από ορισμένους, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την επιστημονική κοινότητα.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι εμβολιασμός ήταν και είναι το πρώτιστο μέσο προαγωγής της δημόσιας υγείας κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) είναι από τους πρώτους φορείς σε όλη τη χώρα που –πριν από ένα χρόνο– έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα κρούσματα ιλαράς (περισσότερα από 2.600 μέσα σε λίγους μήνες, τα οποία ορισμένα οδήγησαν στο… θάνατο!).

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο ΙΣΘ και τα μέλη του βγαίνουμε στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνουμε ημερίδες και ανοιχτές εκδηλώσεις, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για όσα μπορούν να προλάβουν τόσο για τους ίδιους όσο και για όσους ζουν κοντά τους! Πήγαμε και πηγαίνουμε, εμείς οι γιατροί, στους εν δυνάμει αρρώστους, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι με τα εμβόλια έχουμε ελάττωση της νοσηρότητας, των επιπλοκών και της θνητότητας από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά, βαριές μορφές φυματίωσης, βαριές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδες, μηνιγγίτιδες κι άλλα μεταδοτικά νοσήματα – που εξαφανίστηκαν με τους εμβολιασμούς, και όχι από… μόνα τους!

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ευθύνη διαβεβαιώνει ότι κάθε εμβόλιο είναι ασφαλές! Πριν πάρει άδεια κυκλοφορίας, δοκιμάζεται για την ασφάλειά του, και χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση και ιδεοληψίες…».

Νίκος Α. Καρανταγλής, Παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ:

Μας ρωτούν οι γονείς κι εμείς απαντάμε:

– Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

– Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες, γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. ΕΠΙΠΛΕΟΝ όμως προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες), αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας.

– Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;

– Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το παράδειγμα της ιλαράς, που από πέρυσι βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.

– Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

– Ναι, τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.

– Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;

– Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;

– Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!! Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει:

«Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί!

Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας!».