Ιταλική υπηκοότητα σε βρέφος τη συνέχιση νοσηλείας του οποίου αρνείται η Βρετανία

Η Ιταλία έδωσε χτες την ιταλική υπηκοότητα στον μικρό Άλφι Έβανς, ένα νήπιο ηλικίας μόλις 23 μηνών από τη Βρετανία που νοσηλεύεται σε ημικωματώδη κατάσταση εδώ και πολλές εβδομάδες, προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά του στη Ρώμη.

Η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε πρόσφατα το αίτημα των γονιών του Άλφι να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει στη Βρετανία.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι έδωσαν την υπηκοότητα στον μικρό Άλφι. Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι το γεγονός ότι είναι Ιταλός θα επιτρέψει την άμεση μεταφορά του παιδιού στην Ιταλία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Άλφι γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 2016 και πάσχει από μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος από το Δεκέμβριο του 2016 σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ, όπου όμως οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή.

Στη Ρώμη, το παιδιατρικό νοσοκομείο του Αγίου Βρέφους (Μπαμπίνο Τζέζου) δηλώνει έτοιμο να νοσηλεύσει το παιδί.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, η διευθύντρια του Μπαμπίνο Τζέζου, Μαριέλα Ενόκ, και ένας αναισθησιολόγος πήγαν με τους γονείς του Άλφι στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ, όμως η διεύθυνσή του δεν θέλησε να τους συναντήσει.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει πολλές φορές να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σωτηρία του Άλφι και δέχτηκε τον πατέρα του, Τομ Έβανς, σε μια ιδιωτική συνάντηση.

Όλα τα βρετανικά δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει οι γονείς του παιδιού έχουν αρνηθεί να επανεξετάσουν την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε επίσης το αίτημά τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χτες το μεσημέρι ο Άλφι επρόκειτο να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα που τον κρατάει στη ζωή, αλλά οι γονείς του πέτυχαν την τελευταία στιγμή να αναβάλουν αυτή τη διαδικασία.