Κ. Γιουτίκας: Κάναμε ό,τι δεν έκανε κανείς άλλος μέχρι σήμερα

Για το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αέρα του Flash 99.4. Όπως υποστήριξε, “η περιφέρεια έκανε και συνεχίζει να κάνει στο διάστημα αυτό, ό,τι δεν έκανε κανείς άλλος μέχρι σήμερα. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των Δημάρχων”.

“To πρόβλημα της δυσοσμίας είναι εδώ και 30 χρόνια στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Πήραμε μια πρωτοβουλία το 2017 και είπαμε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Αντί να ακολουθούμε την μυρωδιά και να το παίζουμε λαγωνικά, είπαμε ότι πρέπει να κινηθούμε συστηματικά για να καταλάβουμε τι φταίει. Γι’αυτό αναθέσαμε στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης και περιβάλλοντος ένα συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να ταυτοποιήσουμε τις δύσοσμες ενώσεις και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε τα αίτια και τις πηγές. Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Φέβρουάριο, όταν πήραμε το ενδιάμεσο πόρισμα, και το ανακοινώσαμε με κάθε επισημότητα σε συνέντευξη τύπου. Τον Σεπτέμβρη μάλιστα πήραμε το τελικό πόρισμα”, ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Σημείωσε μάλιστα πως τα πορίσματα της επιστημονικής αυτής έρευνας στάλθηκαν και στο υπουργείο για να βρεθεί λύση. “Στείλαμε στο υπουργείο την έκθεση με όλα τα επιστημονικά δεδομένα και προτείναμε ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν και από την μεριά του υπουργείου, και από την πλευρά των διυλιστηρίων. Ο τότε υπουργός, ο κ. Φάμελλος, έβγαλε δελτίου τύπου όπου έλεγε πως κάποια έργα έχουν δρομολογηθεί ήδη, κάποια θα δρομολογηθούν και τα πρώτα έργα θα ολοκληρωθούν, το πρώτο εξάμηνο του 2020“.

Όπως επεσήμανε, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου και όχι της περιφέρειας να εκπονεί συστηματικούς ελέγχους περιβάλλοντος. “Οι μεγάλες βιομηχανίες αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά από το υπουργείο. Επομένως ο ελεγκτικός μηχανισμός ανήκει σε αυτό. Εμείς πήγαμε έξω από τις αρμοδιότητές μας, και πήραμε την πρωτοβουλία για έρευνα, ώστε να δώσουμε μια απάντηση στους κατοίκους που έχουν δίκιο. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που βιώνουν”.

Κ. Γιουτίκας: “Οφείλουμε να πιστέψουμε τους επιστήμονες”

Σε ερώτηση μάλιστα των δημοσιογράφων σχετικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε η περιφέρεια, ότι δεν συμπεριέλαβε στην έρευνα τα μικροσωματίδια που είναι άοσμα, αλλά καρκινογόνα, ο κ. Γιουτίκας απάντησε ως εξής: “Υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που εφαρμόστηκαν από τους επιστήμονες. Οπότε οφείλουμε να τους πιστέψουμε. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι το 2017 εργαστήριο που να μπορεί να μετρήσει δύσοσμες ενώσεις. Εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε στους επιστήμονες έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα που έγινε στη χώρα μας. Ανοίξαμε πραγματικά δρόμους. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν απλά τί μυρίζουμε, βρήκαν και την πηγή”.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τους κατοίκους της περιοχής, που βοήθησαν σημαντικά στις έρευνες και τους διαβεβαίωσε πως η περιφέρεια θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να δοθεί μια λύση στο πολύχρονο αυτό ζήτημα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Γιουτίκας εδώ: