Κ. Τσιάρας: Να καταστήσουμε μία «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη»

Στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο χώρο της δικαιοσύνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», που διοργάνωσε σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α.

«Σε μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία είναι συνεχής η προσπάθεια επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού κι οφείλω να πω ότι παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προηγμένου νόμου, η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να καταστήσουμε μία διαφορετική πραγματικότητα, που θα ενισχύει και θα βοηθάει την παρουσία των παιδιών στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά πολύ περισσότερο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα κι όλα αυτά τα οποία οφείλει να κάνει η πολιτεία», επισήμανε ο κ. Τσιάρας, ενώ πρόσθεσε ότι «η συμβολή του Χαμόγελου του Παιδιού είναι σπουδαία, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της πολιτείας να δημιουργήσει όρους, κανόνες και συνθήκες που προσιδιάζουν σε μία ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού στην έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε ότι «με τον νόμο 4491/2017 συστάθηκε ένας μηχανισμός σχεδιασμού παρακολούθησης και εκτίμησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Κεντρικό μέλημα του νεοσύστατου μηχανισμού η συνδρομή της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και των ιδίων των παιδιών στη διαδικασία διαρκούς διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις κοινωνικές- οικονομικές μεταβολές που συντελούνται πλέον με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, αλλά βεβαίως και τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχουν παραχθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα ειδικά για το ζήτημα της πρόσβασης των ανηλίκων στις δικαστικές διαδικασίες. Είναι μία πραγματικότητα που λίγο πολύ όλοι μας την αναγνωρίζουμε».

©Πηγή: amna.gr