Κ. Ζέρβας:Θα καθυστερήσει κατά πολύ η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου

Τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καθυστερήσει για πολλά χρόνια ακόμα εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα μπορεί οι προοπτικές για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη να είναι σήμερα θετικές, καθώς η κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διατεθειμένη στο ζήτημα, όμως εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο δήμος καθυστερεί.

«Με την απόφαση 1607 του 2011, και μάλιστα με δική μου εισήγηση ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να γίνει το αποτεφρωτήριο εντός των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Έκτοτε η αρμοδιότητα, με ευθύνη του Δημάρχου, άλλαξε πολλά χέρια, και μάλιστα το 2015 ο Δήμαρχος αποφάσισε να γίνει στη ΒΙΠΕ Σίνδου! Προϋπολογίσθηκε ποσό 400.000 ευρώ για την αγορά έκτασης στην ΒΙΠΕ. Αλλά δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου και του εκεί Δημάρχου κ. Φωτόπουλου. Διαρκώς άλλαζε ο τεχνικός προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός. Αφού χάθηκαν 2-3 χρόνια, επανερχόμαστε σήμερα στο να γίνει στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζέρβας, ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχει προχωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη το 2017, ο δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται σήμερα να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκονται τα κοιμητήρια, να προχωρήσει στην εκπόνηση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για τον καθορισμό των όρων δόμησης του αποτεφρωτηρίου.

«Η άδεια των κοιμητηρίων, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Έχετε εξασφαλίσει αν ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία, σε όλες τις αλλαγές του ρυμοτομικού σχεδίου ώστε να προχωρήσει το ζήτημα ή θα συνεχίσει να κωλυσιεργεί όπως κάνει μέχρι σήμερα; Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου και χωρίς τη θέσπιση όρων δόμησης, απορώ πως έρχεστε σήμερα και προαναγγέλλετε ότι η πρώτη αποτέφρωση θα γίνει εντός του Α΄ εξαμήνου του 2019», επεσήμανε ο κ. Ζέρβας.