Και τρίτη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Στο ΣτΕ κατατέθηκε η τρίτη κατά σειρά αίτησης ακύρωσης από   32 κάτοικους των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας για την επένδυση στο Ελληνικό.

Είχε προηγηθεί η  αίτηση  των 507 κάτοικων και ειδικότερα, 78 κατοίκων της περιοχής του Κάτω και Άνω Ελληνικού, κάτοικων από τον  Άγιο  Κοσμά, Αργυρούπολη και τους όμορους Δήμους, όπως  και κατοίκων από άλλες πόλεις εντός και εκτός Αττικής, 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού). Όλοι τους ζητούσαν να ακυρωθεί το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).

Η δεύτερη αίτηση που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ είναι από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων»  και την «Οικολογική Συνεργασία» που  ζητούν επίσης  να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ.  ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα  της όλης έκτασης  των 243 στρεμμάτων.

Ξεσηκώνονται οι οικολογικές οργανώσεις

Οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν  ότι η γνωμοδότηση (29/2018) των  111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, επί του τότε σχεδίου Προεδρικό Διάταγμα και έδωσε την έγκριση για την υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό.

Πού βασίζεται η προσφυγή

Τώρα, η νέα αίτηση ακύρωσης των 32 κατοίκων στρέφεται κατά του από 1ης Μαρτίου 2018 Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής. Αναφέρει κι αυτή η προσφυγή ότι το διάταγμα  είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου,  όπως  είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα επισημαίνει  ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία  ιδιωτικοποιείται και  ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και οτι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση»  της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.