Κακουργηματικές διώξεις για ζημία του Δημοσίου ελέω ΕΚΑΠΤΥ

Και νέες κακουργηματικές διώξεις για έργα και ημέρες που αφορούν υπευθύνους στον τομέα της Υγείας την περίοδο 2008-2013 και προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό δημόσιο και ειδικότερα στο ΕΚΑΠΤΥ.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ζημία σε βάρος  του δημοσίου κατά τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ), μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ.

Πρόκειται για Κέντρο που χρηματοδοτείται από το Κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, τα τρία αυτά στελέχη ενώ ήταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές από τους ιδιώτες (οι οποίοι ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποία εισήγαγαν), δεν το έπραξαν για περίπου 100 ιδιώτες, την περίοδο 2008-2013.

Οι οφειλές αυτές έχουν πλέον παραγραφεί, γεγονός που σημαίνει ότι η ζημία του δημοσίου είναι οριστική, αφού δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν.

Μήνυση από τη νέα διοίκηση του ΕΚΑΠΤΥ

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του Kέντρου το 2017 και η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά των τριών στελεχών για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, οι υπεύθυνοι πέραν της μη διεκδίκησης των οφειλομένων, δεν ακολουθούσαν και την προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.

Παράλληλα, το Κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.

Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ, και παραμένει άγνωστο με ποιες προϋποθέσεις και όρους δόθηκε. Όπως προκύπτει μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.