Καρακωνστάνογλου για Συμφωνία των Πρεσπών: Πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση

«Αυτά που γίνονται τώρα είναι ιστορική νομοτέλεια» δήλωσε ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου στον Flash99,4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Και πρόσθεσε πως «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προώθησε τη σταθερότητα στη περιοχή διότι ήταν ετεροβαρής και κυρίως αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας και των δύο λαών».

Όπως είπε « Η διεθνής κοινότητα και οι σκληροί εκφραστές της θα προσπαθήσουν είτε να μεταπείσουν το VEMERO που δε φαίνεται εύκολο γιατί θέλει να επανέλθουν στο Δημοκρατία της Μακεδονίας και προφανώς έχει πλειοψηφία κατά τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Απριλίου και γενικότερα να πιέσουν ώστε να κουκουλωθούν τα δραματικά ελαττώματα  αυτής της συμφωνίας».

Ο κ. Καρακωνστάνογλου υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρξει μία εξαρχής νέα διαπραγμάτευση, πραγματική διαπραγμάτευση γιατί αυτό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία φιλική κουβέντα. Το αποτέλεσμα του περιεχομένου αποδεικνύει ότι ήταν μία κάκιστη βλαπτική για την ελληνική πλευρά συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να ρίξει το βάρος της στο να πειστούν οι σύμμαχοί μας εντός και εκτός εισαγωγικών, αξιοποιώντας τη συγκυρία του ότι η Γαλλία, η Ολλανδία δεν θέλουν άλλη διεύρυνση,  και μάλιστα τοξικές διευρύνσεις. Ώστε να δείξουμε αντίθεση μας και τα ελαττώματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα είπε πως για να μην ετεροβαρής η συμφωνία «Η σωστή για μένα θέση είναι να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία. Ούτε ως κρατικό όνομα και πολύ περισσότερο ούτε ως όνομα της εθνότητας της υπηκοότητας, της ιθαγένειας και της γλώσσας. Όλο αυτό το πακέτο ακόμα και να αποχωριστεί η εθνότητα και η γλώσσα και παραμένει το κρατικό βλέπετε πως καταχρώνται και πόσο στρεψόδικα χρησιμοποιούν είτε διατάξεις που του είτε κωλυσιεργούν και εκεί που έχουν υποχρεώσεις. Το όνομα και μόνο να έχουν τους αρκεί για να φαλκιδεύσουν την ουσία. Για εμάς η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει εθνότητα λαός που να ονομάζονται Μακεδόνες παρά μόνο οι Έλληνες Μακεδόνες και κατ επέκταση το σύνολο του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε πως «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να θυμηθεί ότι μαζί με άλλα τεράστια ατοπήματα στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Μακεδονικο ζήτημα της τελευταίας περιόδου με αφορμή την διαπραγμάτευση και την υπογραφή αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που κέρδισε τις εκλογές. Επομένως οφείλει στο λαό των συλλαλητηρίων, σε όλους τους Μακεδόνες να ακούσει το αίτημα τους που είναι δίκαιο και ιστορικά δικαιολογημένο και να βρει εκείνος τον τόπο και το χρόνο που θα επιλέξει να επιτύχει την ανατροπή αυτής της συμφωνίας στα βασικά της ατοπήματα».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών τόνισε πως ένα από τα πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι «η Frontex και τα πλοία του ΝΑΤΟ να περιπολούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εκεί να σταματούν σε συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό τις ερχόμενες προς την Ελλάδα παρανόμως βάρκες και όχι στην ελληνική πλευρά. Γιατί από τη στιγμή που θα μπουν στην ελληνική πλευρά δημιουργείται υποχρέωση διάσωσης».