ΚΕΔΕ: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, υπέρ της απόσυρσης τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις, πλην της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», κατά τη σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Τετάρτη (2/5).

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο «καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση».

Πατούλης: «Μη αποδεκτό το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1”»

«Το επιστρέφουμε στον υπουργό ως μη αποδεκτό», τόνισε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης. Παράλληλα, σημείωσε πως η ΚΕΔΕ είναι πρόθυμη, εφόσον το νομοσχέδιο αποσυρθεί, να συμβάλει στην κατάρτιση ενός νέου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της χώρας.

Προανήγγειλε, μάλιστα, δυναμική αντίδραση, τόσο πολιτικά, όσο και δικαστικά, αν το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση επιμείνουν στην ψήφισή του.

Κάλεσμα της ΚΕΔΕ σε… ξεσηκωμό

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις 4 έως τις 7 Μαΐου, συγκαλούνται με απόφαση της ΚΕΔΕ τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας, στις 8 και 9 Μαΐου τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ), στις 11 Μαΐου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και στις 12 Μαΐου το κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

«Καλούμε όλα τα δημοτικά συμβούλια και τις ΠΕΔ να ζητήσουν την απόσυρσή του», τόνισε ο κ. Πατούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση και οδηγεί σε περαιτέρω συγκεντρωτισμό στη διοίκηση του κράτους.

Καμίνης: «Θα οδηγήσει σε παράλυση»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίκων, Γιώργο Καμίνη, «πυρήνας» του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής και όλα τα άλλα που περιέχονται σε αυτό είναι «διακοσμητικά».

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η απλή αναλογική θα πλήξει την κυβερνησιμότητα των δήμων, θα επιφέρει τον κατακερματισμό και θα τους οδηγεί σε παράλυση, αφού κανείς δεν θα έχει πλειοψηφία.

«Στις εθνικές εκλογές, με την απλή αναλογική και γενικότερα όταν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε εκ νέου εκλογές. Στους δήμους τι θα γίνεται, αν οι παρατάξεις δεν συμφωνούν για συνεργασία; Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτε σχετικό για την περίπτωση αυτή», εξήγησε.

Κοιμήσης: «Νομόσχέδιο… Φρανκεστάιν»

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του δημάρχου Αμφιλοχίας, Απόστολου Κοιμήση, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Φρανκεστάιν» και «τερατούργημα», που μόνο κάποιος που έχει προβλήματα ψυχικής υγείας, θα μπορούσε να καταρτίσει!

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νομοσχέδιο εισάγει με έμμεσο τρόπο τη διαφθορά και τη συναλλαγή» στους δήμους, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που θα προκαλέσει.