Κι όμως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παχαίνουν!

Τα διαιτητικά προϊόντα που υπόσχονται μηδέν θερμίδες και γρήγορο αδυνάτισμα, περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες, όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό σας, αλλά σύμφωνα με το πόρισμα νέας έρευνας δεν οδηγούν καν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η νέα αυτή έρευνα διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα παράγωγά τους, τελικά καταλήγουν να παίρνουν κιλά, αντί να χάνουν.

Επιστήμονες μελέτησαν 37 διαφορετικές έρευνες, σχετικές με της τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (όχι, δηλαδή, φυσικές όπως η στέβια), με δείγμα πάνω από 400.000 ανθρώπους για περισσότερα από 10 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δε σημειώθηκε απώλεια βάρους, αλλά οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της μελέτης είχαν πάρει επιπλέον κιλά και απέκτησαν προβλήματα υγείας!

Το συμπέρασμα της μακροχρόνιας έρευνας ήταν πως η καθημερινή κατανάλωση αυτού του είδους των γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Ποια λανθασμένη πεποίθηση επικρατεί στις μέρες μας

Μάλιστα, μία εκ των ερευνητών και καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Καναδά, Meghan Azad επισημαίνει πως υπάρχει μία λανθασμένη πεποίθηση πως ό,τι έχει μηδέν θερμίδες είναι και αβλαβές για τον οργανισμό συνολικά ενώ κατέληξε ότι η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από τις θερμίδες και μόνο σε αυτά τα γλυκαντικά.

Αυτό που έρχεται να προσθέσει όμως, η νέα έρευνα, είναι πως η ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν είναι πολύ κακή.

Βέβαια, δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές εάν τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και παχυσαρκία ή αν οι τροφές και τα ροφήματα που τα περιέχουν είναι ταυτόχρονα τόσο κακής ποιότητας που δημιουργούν το αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα που τα περιέχουν, ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων που ούτως ή άλλως πρέπει να αποφεύγουμε. Σαφώς όμως απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα καθώς και μακροχρόνια μελέτη.