Διακορεατική- Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ξεκινά εποχή ειρήνης»

Ιστορικές στιγμές ζει η κορεατική χερσόνησος, με την σύνοδο κορυφής Νότιας και Βόρειας Κορέας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία να είναι γεγονός.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν αντάλλαξαν θερμή χειραψία πάνω στην στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Η συνάντηση των δύο ανδρών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μιας και είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεάτης ηγέτης περνάει σε νοτιοκορεατικό έδαφος μετά από 65 χρόνια.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον τελευταίο να καλεί τον ομόλογό του με νεύμα να περάσει στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων.

«Έφερα μαζί μου και νουντλς κύριε πρόεδρε»

Θερμό και εγκάρδιο ήταν το κλίμα κατά την ιστορική συνάντηση των δύο ανδρών, με χαρακτηριστική να είναι η ατάκα του Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την παρουσία τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είδα νωρίτερα ότι το μενού στο δείπνο που θα έχουμε είναι ένα «καυτό» θέμα. Εφερα μαζί και κρύα νουντλς από την Πιονγιάνγκ οπότε κύριε πρόεδρε θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε» είπε απευθυνόμενος και εν μέσω χαμόγελων στον Μουν Τζε-ιν.

Νωρίτερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαιρέτησε την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών.

«Μία νέα ιστορία ξεκινά τώρα, μία εποχή ειρήνης» ήταν τα όσα έγραψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο βιβλίο.

Από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισε την ανάγκη ειλικρινών συνομιλιών προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».