Κίνα προς ΗΠΑ: «Ανταποδίδουμε εάν κλιμακώσετε τη διένεξη»

Δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κλιμακώσουν την εμπορική διένεξη με το Πεκίνο προανήγγειλε η Κίνα.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη, τονίζοντας παράλληλα ότι η δέσμευση του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ για μείωση των δασμών δεν αποτελεί παραχώρηση προς την Ουάσινγκτον.

Ο κινέζος πρόεδρος είχε υποσχεθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και να μειώσει τους δασμούς και τα τέλη που επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με μια ανάρτησή του στο Twitter στην οποία σημείωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τα «ευγενικά λόγια» του Σι όσον αφορά τους δασμούς και την πρόσβαση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην κινεζική αγορά, αλλά και την «φώτισή» του για το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Καμία παραχώρηση προς τις ΗΠΑ

Τις όποιες παρερμηνείες των δηλώσεων του Σι Τζινπίνγκ έσπευσε να προλάβει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ.

Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι οι δεσμεύσεις του Προέδρου δεν αποτελούν παραχωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μία περιγραφή της οικονομικής στρατηγικής της Κίνας που προβλέπει άνοιγμα των αγορών.