Κολομβία: Στους δρόμους οι φοιτητές, ζητούν περισσότερα χρήματα για τη δημόσια παιδεία

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στις μεγαλύτερες πόλεις της Κολομβίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, που είναι αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις πόρων.

Δέκα μήνες αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ντούκε για την καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό, στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων, βγήκε και πάλι στου δρόμους για να καταγγείλει την αθέτηση των υποσχέσεων της δεξιάς κυβέρνησης.

«Θέλουμε οι συμφωνίες που κλείστηκαν την περασμένη χρονιά να εφαρμοστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Νταβίντ Πατίνιο, 19 ετών, φοιτητής στη σχολή οικονομίας του δημόσιου πανεπιστημίου La Nacional, καθώς συμμετείχε στην πορεία που έγινε υπό βροχή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να διαθέσει 86 εκατομμύρια δολάρια στο Colciencias, δημόσιο ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας, αλλά στην πραγματικότητα του δεν του προσέφερε παρά 23 εκατομμύρια.

©Πηγή: amna.gr