Κοπή πίτας στην ΕΣΗΕΜ-Θ και απονομή του Βραβείου Μαρκίδες Πούλιου 2019 στον Βασίλη Κάργα

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο, ανήμερα των Θεοφανείων. 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο “Μαρκίδες Πούλιου” 2019 στον δημοσιογράφο Βασίλη Κάργα. Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου, στη μνήμη των πρωτοπόρων δημοσιογράφων από τη Σιάτιστα, που εξέδωσαν το 1791 στη Βιέννη την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα, θεσπίστηκε το 2008 από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το φλουρί της βασιλόπιτας μοιράστηκαν η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης και η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Καρράς αναφέρθηκε στην αλλαγή του καταστατικού της Ένωσης, τονίζοντας πως πρόκειται «για ένα ιστορικό και επαναστατικό βήμα που κομίζει τρία σημαντικά οφέλη στην Ενωση». Τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Ενωση απέκτησε νέο καταστατικό, το οποίο ανοίγει τις “πόρτες” της σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους, σε όποιο μέσο και αν εργάζονται και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Επίσης, βάσει του νέου καταστατικού, αλλάζει επωνυμία σε Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο, διατηρείται για ιστορικούς λόγους το ακρωνύμιο ΕΣΗΕΜ-Θ.
Για τα δεδομένα των ελληνικών Ενώσεων Συντακτών αυτό (σ.σ. η αλλαγή του καταστατικού) είναι ένα ιστορικό και επαναστατικό βήμα που κομίζει στην Ενωση Συντακτών τρία οφέλη: μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, μεγαλύτερη ισχύ και ανανέωση της Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Καρράς
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Βασίλης Κοντογουλίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η Ένωση Συντακτών αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της σε μια ιστορική συγκυρία».
«Το 2020 για την Ενωση είναι ένα έτος ανανέωσης και έτος αναστοχασμού», είπε ο γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Τάσος Ρέτζιος, προσθέτοντας ότι «ετοιμάζουμε μια εμβληματική έκδοση και έκθεση για τα 100 χρόνια της Ένωσης, θα το γιορτάσουμε εδώ ανήμερα των Φώτων το 2023».
Για το βραβείο Μαρκίδες Πούλιου, ο κ. Ρέτζιος είπε πως «είναι (σ.σ. φέτος) η τελευταία φορά που δίνεται με αυτόν τον τρόπο. Από τον επόμενο χρόνο αναπροσαρμόζουμε, το κάνουμε λίγο διαφορετικό το βραβείο» και αναφερόμενος στον φετινό τιμώμενο, τον δημοσιογράφο Βασίλη Κάργα, επισήμανε ότι «ουσιαστικά επιτελεί ένα πατριωτικό καθήκον, εθνικό, με την έννοια που ο ποιητής ορίζει “ό,τι ειναι αληθινό, είναι εθνικό”».
Για τον τιμώμενο, ο πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Καρρράς σημείωσε ότι πριν από 30 χρόνια όταν είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια διεύρυνσης της Ένωσης στην περιφέρεια, «το πρώτο αποκούμπι που βρήκαμε ήταν στην Αλεξανδρούπολη και στο πρόσωπο του Βασίλη Κάργα». Τότε – συνέχισε ο κ. Καρράς – «μπήκε η ιδέα για να αξιοποιηθεί το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης και να αρχίσει μια ετήσια συνάντηση του συνόλου των δημοσιογράφων (…)».
«Θεωρώ ότι και η τιμή και το βραβείο ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους του Τύπου που ζουν και δημιουργούν στην Περιφέρεια» ανέφερε, από την πλευρά του, ο τιμώμενος Βασίλης Κάργας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου απευθυνόμενος στα μέλη της Ενωσης, ανέφερε ότι «είναι καθήκον μας να στηρίζουμε τον Τύπο, τους λειτουργούς του Τύπου, τους δημοσιογράφους γιατί ο Τύπος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προφανώς είναι ένα βασικό θεμέλιο, ένας βασικός πυλώνας για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας μας» και υπογράμμισε πως θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αναβίωσης του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης.
Στην εκδήλωση, το “παρών” έδωσαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Άννα Ευθυμίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαράλαμπος Καστανίδης, ο Ζ’ αντιπρόεδρος της  Βουλής, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνίας (εκπρόσωπος ΠΚΜ) Ευστάθιος Αβραμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βάνης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυζιρίδης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννα Κοσμοπούλου, Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης, ο Ταξίαρχος Χαράλαμπος Θεοχάρης, βοηθός Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο συνταγματάρχης Ευστάθιος Κοκκινίδης ως εκπρόσωπος του  Γ’ΣΣ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Αναστάσιος Φωκιανίδης.
 

©Πηγή: amna.gr