«Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου»

Η δεύτερη και τελική φάση του διεθνούς παιδικού πολιτιστικο-εκπαιδευτικού διαγωνισμού ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα και τα έργα των 14 παιδιών που ξεχώρισαν στην πρώτη φάση θα αξιολογηθούν και βραβευθούν. Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας με τη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ γενικός χορηγός του διαγωνισμού είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν 300 νέοι και νέες από επτά χώρες της διασποράς (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) καθώς και από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην τελική φάση, που συμμετέχουν τα 14 παιδιά θα γίνει η αξιολόγηση των έργων τους από την επιτροπή και θα αναδειχτούν οι νικητές. Στην τελική φάση έχουν περάσει δημιουργίες των: Λεϊλί Χασάνοβα (Αζερμπαϊτζάν), Αρμέν Κοσογιάν (Αρμενία), Μαρίας Πολίτοβα (Γεωργία), Βικτωρίας Μπαλακάι (Καζακστάν), Αγγελικής Χρήστου και Αγγελικής Γεωργίου (Κύπρος), Βερονίκας Μουρατίδη και Δήμητρας-Ολυμπίας Μαλαθούνη (Ελλάδα), Σεβίλια Κόμιτς (Ουζμπεκιστάν), Όρινα Μπίλα (Ουκρανία), Αγγελίνα Πλιουσκό, Ρουσλάν Χρίστοφ, Αναστασίας Βασάεβα και Βικτωρίας Χόμουτοβα (Ρωσία).

Η αξιολόγηση των έργων και η τελετή βράβευσης των νικητών θα γίνει το Σάββατο 12/10 στο Ζάππειο και αναμένεται να δώσουν το «παρών» ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνιος Διαματάρης, ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοφ, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα κ. Α.Μ. Χομένκο.

Την ίδια ημέρα, στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, από τις 10.00 έως τις 8.00 μ.μ., πρόκειται να εκτεθούν συνολικά 100 έργα που διακρίθηκαν στο εν λόγω διαγωνισμό.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελούν οι παρακάτω καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία: Παύλος Αρζουμανίδης – Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συλλόγου Ζωγράφων, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Νέστεροφ Γιούρι – διευθυντής της καλλιτεχνικής ένωσης «Κάνουμε τον κόσμο πολύχρωμο», Νεστέροβα Γιεβγκένια – καθηγήτρια της παιδικής σχολής τεχνών «Βιτάλι Χοντός», Ζβονάρεβα Όλγκα – διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου», Σβετλίτσνι Αλεξάντρ – Υπεύθυνος του προγράμματος «Τα παιδιά του Ροστόφ ζωγραφίζουν το Ροστόφ, Γιώργος Μπότσος – δημιουργός κόμικς και εικαστικός, Μαρίνα Στελλάτου – εικαστικός, Ρένα Μάνθου-Κουτσούδη – εικαστικός, πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος – συγγραφέας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των παιδιών που μετέχουν στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και η υλοποίηση της Δράσης «Σχεδίασε την Ελλάδα» στο Σούνιο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του διαγωνισμού, που θα επισκεφτούν το Σούνιο, θα ζωγραφίσουν το τοπίο.

©Πηγή: amna.gr