Κοτζιάς: Ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Tην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία, με δύο στόχους: την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός, πλέον, της Ε.Ε..

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ -που ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά πριν από 2,5 χρόνια- έχει γίνει θεσμός και έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών πέραν των υπουργών Εξωτερικών. «Έγινε ένας κοινός τόπος συνύπαρξης μας, ανταλλαγής γνωμών με ευθύτητα, με αμεσότητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα κάνουμε. Και με έναν τρόπο που καλά είναι να τον υιοθετήσει και ένα άλλο τμήμα της Ευρώπης που πιο πολύ συζητά γραφειοκρατικά, παρά δημιουργικά. Έχουμε προβλήματα, όμως το να τα σκεπάζουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που κάνουμε, που τα συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κριτικές, παρατηρήσεις, βοηθάει στη λύση των προβλημάτων και στο να προχωράμε» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες. Ειδικότερα για τη Συρία, είπε ότι διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες εννέα δυνάμεις. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και επομένως βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.

Για την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η παρουσία της στο Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης στα ανατολικά της σύνορα και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Ζήτησε ακόμη να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων.

Πρότεινε επιπλέον συνεργασίες σε όλους τους τομείς όπως μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πως πήγε το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας και απάντησε «πολύ καλά». Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Με τους τέσσερις, να βάλουμε και άλλους;»

Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας διηύθυνε τις εργασίες της συνάντησης και παίρνοντας τον λόγο είπε ότι υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη συνάντηση, τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε ακόμη στις συναντήσεις των Αρχηγών των Αστυνομιών και των Πυροσβεστικών των τεσσάρων χωρών, όπως και στην κοινή άσκηση πυροσβεστικής που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Πτολεμαΐδα, ενώ τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια.

Από την Αλβανία συμμετέχουν στη συνάντηση οι υπουργοί Ντιτμίρ Μπουσάτι, Ροβένα Βόντα, Αρτάν Σκρέλι. Από τη Βουλγαρία οι Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Βαλεντίν Ράντεφ και από την ΠΓΔΜ οι Νίκολα Ντιμιτρόφ, Μαγκνταλένα Νεστόροφσκα, Τζασμίνα Κίρκοβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ