«Αλλαγή Συντάγματος ή τίποτα»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό και, μάλιστα, με πιο έντονους ρυθμούς, με το Νίκο Κοτζιά να ξεκινά περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και συνάντησή του με το Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα την προσεχή Πέμπτη του Πάσχα.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών μέσα σε ένα μήνα.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αισιοδοξούν ακόμα περισσότερο μετά από τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ πως η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αν δε λυθεί το ονοματολογικό.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας την αξιολογούν ως προετοιμασία από το Σκοπιανό πρωθυπουργό της κοινής γνώμης της χώρας του για τους συμβιβασμούς στους οποίους αναπόφευκτα οφείλει να προχωρήσει.

Αν, μάλιστα, η συνάντηση της Οχρίδας πάει καλά, τότε θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα και συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, η οποία θα πιστοποιεί ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε συμφωνία.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν, σε αυτό το πλαίσιο, πως η πίεση βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων και είναι ακόμα πιο έντονη μετά από την κατηγορηματική τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι δεν πρόκειται να λάβουν καθεστώς ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αν δεν τα βρουν πρώτα με την Ελλάδα.

Η εναλλακτική του συνδεδεμένου μέλους

Με τα σημερινά δεδομένα, η ΠΓΔΜ φέρεται να συμφωνεί στη σύνθετη ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό, όμως αντιδρά στη χρήση της έναντι όλων (“erga omnes”), στο ζήτημα άμεσης αλλαγής του Συντάγματος, αλλά και στα θέματα ταυτότητας και γλώσσας.

Στο www.politik.gr το έχουμε ξαναγράψει και φαίνεται πως δεν έχει φύγει από το τραπέζι πως τα Σκόπια προσανατολίζονται εναλλακτικώς να επιδιώξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ως «συνδεδεμένο μέλος», όπως είναι αυτήν τη στιγμή η Σουηδία, ωστόσο κι αυτή η προσωρινή «λύση» θα χρειαστεί τη συναίνεση της χώρας μας, η οποία όμως δεν είναι διατεθειμένη να τη δώσει αν οι βόρειοι γείτονες δεν προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμά τους.