Κούλογλου: Ευρωβουλευτές να επισκεφθούν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Να επισκεφτούν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου από τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «παρά το πολύ ισχυρό ψήφισμα προς την Τουρκία που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σε μια συνέντευξή του την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σαν να ήταν όμηροι, με οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα» και προσθέτει ότι «οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για περισσότερες από 50 μέρες τώρα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχει ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία.

Στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αυτό παραβιάζει το Αρθρο 5 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου αναφέρεται πως όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται ευθύς και σε γλώσσα που κατανοεί για τις αιτίες της σύλληψής του και για τις κατηγορίες εναντίον του”».

«Συνεπώς, με την παρούσα επιστολή προτείνω, σύμφωνα με το Αρθρο 201 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επιτροπή AFET να διοργανώσει την αποστολή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Τουρκία με σκοπό να συναντηθούν με τους δυο φυλακισμένους στρατιωτικούς, να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες κράτησής τους.

 

Θα πρόκειται για μια συμβολική κίνηση υψηλής σημασίας που θα επιτείνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση με σκοπό την απελευθέρωσή τους» καταλήγει η επιστολή του κ. Κούλογλου.