Κουρουμπλής: «Θέλουμε ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εστίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, παίρνοντας το λόγο στο 13ο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, δηλώνοντας πως «θέλουμε ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία».

«Μια καλή γειτονία με την Τουρκία θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να αναπτυχθούμε οικονομικά και τουριστικά. Χρειάστηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες με την Υπουργό Τουρισμό, την κ. Κουντουρά, για να περιορίσουμε, με τέτοια επιτυχία τις απώλειες που είχε η κρουαζιέρα, πέρυσι, λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από τους προορισμούς της κρουαζιέρας. Αυτό δείχνει ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, στην οποία στέλνουμε μήνυμα ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης και ανάπτυξης. Σεβόμαστε τις Συνθήκες της Λωζάνης, δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του.

Οι νησιώτες να πάψουν να αισθάνονται αποκλεισμένοι

Ο Υπουργός Ναυτιλίας στάθηκε ιδιαίτερα τον κρίσιμο ρόλο του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο και τις συνεχείς επιτυχίες της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην επιτήρηση των ελληνικών θαλασσών και στη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται στην Ακτοπλοΐα, τόνισε ότι γνώμονας είναι να πάψουν οι νησιώτες να αισθάνονται αποκλεισμένοι. «Συγκρουστήκαμε και με συμφέροντα, όταν αναγκαστήκαμε να βγάλουμε πλοία από γραμμές που δεν εξυπηρετούσαν τους κατοίκους των νησιών», δήλωσε. Τόνισε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής, με αποκορύφωμα τα κείμενα στη Σύνοδο της ΕΕ στη Βαλέτα, μετά από κινητοποίηση όλων των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών. «Ο επόμενος στόχος είναι να εξασφαλίσουμε και προγράμματα που θα μειώνουν την απομόνωση των νησιωτικών περιοχών», είπε.

Τα λιμάνια των προβλημάτων

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζουν πολλά λιμάνια λόγω κακού σχεδιασμού ή κακής κατασκευής και ανέφερε ότι, για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, το ΥΝΑΝΠ θεσμοθέτησε την συμμετοχή των πλοιάρχων, των ανθρώπων που κατεξοχήν χρησιμοποιούν τα λιμάνια, στην ΕΣΑΛ. Αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργείου για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια κα τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με τους θεσμικούς παράγοντες σε Αιγαίο και Ιόνιο. «Επιλύουμε προβλήματα μέρα με τη μέρα και απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών, για να αξιοποιήσουμε τα πελώρια συγκριτικά της πλεονεκτήματα της χώρας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να λύσουμε τα ζητήματα που παρουσιάζονται. Αυτό πνεύμα συνεργασίας αποτελεί την κουλτούρα μας στη σχέση κεντρικής εξουσίας και αποκεντρωμένης διοίκησης. Και αυτό ίσως είναι και μια διδαχή για το πολιτικό σύστημα. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι θεσμοί για να είναι αποτελεσματικοί, γόνιμοι και παραγωγικοί», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.