Κουβέλης: «Συνεργαζόμαστε περίφημα με τον Π. Καμμένο»

Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις σχέσεις και τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, στην κράτηση των δύο στρατιωτικών καθώς επίσης και για το θέμα με τις σημαίες στην βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της χώρας του για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος, που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της Τουρκίας» τόνισε ο Φ. Κουβέλης αναφορικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της προκλητικότητας από την γειτονική χώρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε: «Και η επανεκλογή του Ερντογάν δεν θα σημάνει από μόνη της, την αλλαγή γραμμής. Η αλλαγή γραμμής θα συναρτηθεί με συνολικότερα ζητήματα, ιδιαίτερα της ασταθούς εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της».

“Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας παραπαίει”

Σε ερώτηση αν η Τουρκία ισορροπεί σήμερα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας απάντησε πως «αυτό συμβαίνει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να ισορροπεί. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας παραπαίει. Βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό», ενώ για το θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση με την Ελλάδα, πρόσθεσε πως «δεν το αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής, στην οποία μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν, να έχουμε μια ένταση, ωστόσο σε άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει η Τουρκία για να δεσμεύσει τεράστιες περιοχές, δεν θα έχουμε εκτιμώ περαιτέρω κλιμάκωση».

Και υπογράμμισε ότι «είχαμε για πρώτη φορά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν  ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από συγκεκριμένες Συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια.  Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις «γκρίζες» ζώνες, εκεί όπου τοποθετούσε και τοποθετεί νησιά και νησίδες. Σήμερα όμως, επανέρχεται κλιμακώνοντας  την ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια  είναι τουρκικά».

“Παράνομη η κράτηση των δύο”

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δύο στρατιωτικούς ο Φ. Κουβέλης στάθηκε κυρίως στο παράνομο της κράτησής τους. «Η κράτηση των δύο αξιωματικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί η διαδικασία, κλιμακώνοντας  στο επίπεδο αυτό την ένταση η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών  και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας.

Και το γεγονός αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιον της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση. Το δεύτερο, παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο  και το Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  και βεβαίως στην υπόθεση αυτή να συνυπολογίσουμε και τη Συνθήκη της Γενεύης».

Σ’ ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι «άριστες». «Πράγματι, πότε πρόλαβαν κάποιοι, οι οποίο έγραψαν, ας επιλέξω έναν επιεική όρο, ότι υπάρχει δυσαρμονία; Διαπίστωσαν, λένε, δυσαρμονία στις σχέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κύριο Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με ενιαία, επίσης, γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών».

“Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από την Πολιτεία”

Τέλος αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα υπογράμμισε: «Η ανύψωσης μιας σημαίας έχει και τους δικούς της κανόνες, όπως αυτοί οι κανόνες προσδιορίζονται από το νόμο, αλλά ας φύγουμε από αυτό. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους, αν θέλετε, στο βάθος σέβομαι και τιμώ αλλά πρόκειται για αυθορμητισμούς οι οποίοι βλάπτουν την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της Πολιτείας. Κατά τούτο με τις δηλώσεις του χθες ο κύριος Καμμένος στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο»