Κριτική Πομπέο στη Γερμανία, την ώρα που ο Τραμπ υποδεχόταν τη Μέρκελ

Είναι «απαραίτητο» οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να σέβονται τις δεσμεύσεις τους στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών, επέμεινε σήμερα ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ασκώντας κριτική στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ομολόγους του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η Γερμανία δε σέβεται τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε το Δεκέμβριο του 2014 επί των στρατιωτικών δαπανών. Είναι απαραίτητο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να σέβονται τις δεσμεύσεις τους» σημείωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συνομιλιών.

«Τους τελευταίους μήνες, έχει καταγραφεί πρόοδος σε πολλές χώρες που τα πάνε καλύτερα» παρατήρησε, από την άλλη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ το έχει αναγάγει σε προτεραιότητά (του)… Οι στόχοι παραμένουν σαφείς. Αυτό αναμένουμε όχι μονάχα από τη Γερμανία, αλλά επίσης από όλους όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία» συμπλήρωσε ο Μάικ Πομπέο.

«Ελπίζουμε ότι την παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ (τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες) καθένας από τους εταίρους θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Σε αυτό έχουν δεσμευτεί. Αυτό αναμένουμε για τον Ιούλιο» κατέληξε.

Ο Μάικ Πομπέο έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στοχεύοντας τη Γερμανία, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόταν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το Ιράν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ωστόσο δε θεωρείται πιθανό ότι θα παραμείνει χωρίς να έχουν επέλθει στη συμφωνία αυτή ουσιώδεις αλλαγές.

«Δεν έχει αποφασίσει, επομένως η ομάδα συνεχίζει να εργάζεται και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλές συνομιλίες για να μεταφέρουμε τι ακριβώς κατέστησε σαφές ο πρόεδρος».

«Αν δε γίνουν ουσιώδεις διορθώσεις, αν δεν ξεπεραστούν τα ελαττώματα, είναι απίθανο να παραμείνει σε αυτήν τη συμφωνία» υπογράμμισε ο Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ