Λ. Αυγενάκης: «Στόχος μας ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα υγείας»

«Στόχος της ΝΔ είναι ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα υγείας» ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο ομιλίας του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Υγείας της ΝΔ και οι ΝΟΔΕ Νοτιοανατολικής Αττικής και Β1.

Ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «μεταρρύθμιση στην Υγεία σημαίνει σεβασμός, βοήθεια, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και όχι ταλαιπωρία και εξευτελισμός του ασθενή».

Δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει αναδειχθεί στον «Μεγάλο Ασθενή» της χώρας. Η δημόσια υγεία απαξιώνεται και οι υπηρεσίες λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού παρατήρησε ο κ. Αυγενάκης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημοσίας υγείας στη χώρα.

«Για εμάς, στη ΝΔ, το προσωπικό στον τομέα της υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό, κλπ), εργάζεται, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, προκειμένου να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις της ΝΔ για την υγεία

Οι προτάσεις της Ν.Δ, όπως τις παρουσίασε ο κ. Αυγενάκης, είναι οι εξής:

  • την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη.
  • την αξιοποίηση των δημόσιων δομών των ΚΥ και των Μονάδων Υγείας που ήδη υπάρχουν και η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.
  • Στη ΝΔ θα επιδιώξουμε ακόμη εξορθολογισμό στη λειτουργία των νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί:

  • στην κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους,
  • στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, προκειμένου να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση,
  • στην καλύτερη κατανομή των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ σε θέματα όπως η ειδική αγωγή και τα καινοτόμα φάρμακα, καθώς και στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.