Το Βερολίνο επιθυμεί να ασκήσει βέτο στην γερμανική Leifeld από τους Κινέζους

Κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, δήλωσαν έτοιμες να μπλοκάρουν την εξαγορά της εταιρείας εργαλείων Leifeld, από κινεζική εταιρεία, έπειτα από τις νέες εξουσίες που έχουν χορηγηθεί στην κυβέρνηση για δικαίωμα άσκησης βέτο σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η Leifeld, είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής μεταλλουργικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για τη πυρηνική ενέργεια, και θεωρείται παράδειγμα των τεχνικά προηγμένων μεταποιητικών εταιριών που αποδεικνύουν την επιτυχία της Γερμανίας ως παγκόσμιας εξαγωγικής υπερδύναμης.

Από την πλευρά του, ο Γιοργκ Κόφλερ, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Leifeld, δήλωσε στο Reuters ότι η κινεζική Yantai Taihai εγκατέλειψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την εταιρία ενόψει του αναμενόμενου βέτο από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εξουσιοδότηση για την άσκηση βέτο» δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Αυτή η εξουσιοδότηση επιτρέπει την άσκηση βέτο στην εξαγορά εγχώριας εταιρίας από ξένη εταιρία για λόγους ασφαλείας».

Ο Κόφλερ επέκρινε την προθυμία του Βερολίνου να παρέμβει, λέγοντας ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για την ασφάλεια σε σχέση με το να επιτραπεί στην κινεζική Yantai να αποκτήσει ποσοστό στη γερμανική εταιρία. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες για την πολιτική ασφαλείας είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε.