Λιβύη: Έξω από την Τρίπολη ο στρατός του Χαφτάρ

Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις για τη Λιβύη, αφού οι πληροφορίες λένε πως οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και πως έιναι θέμα ωρών να την καταλάβουν.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση στη Λιβύη έχει στείλει επίσημο αίτημα στην Τουρκία για να την βοηθήσει με στρατό, αίτημα στο οποίο η Αγκυρα φέρεται έτοιμη να ανταποκριθεί. Φήμες πάντως θέλουν τον πρόεδρο Φαγιέζ αλ Σαράζ να έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και βρίσκεται στο Λονδίνο.

Στην Τρίπολη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ

«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε, ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ανέφεραν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.