Λίνα Μενδώνη: «Πρωτεύων ο ρόλος του πολιτισμού στην οικονομία των εμπειριών»

«Η δημιουργία επισκέψιμων για το κοινό υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων μεμονωμένων ή ευρύτερων καταδικών πάρκων υπήρξε και παραμένει για το υπουργείο Πολιτισμού ένα τολμηρό εγχείρημα μεγάλης ευθύνης με ειδικές απαιτήσεις που υπαγορεύονται από τρεις βασικές αναγκαιότητες: την τήρηση της ασφάλειας του κοινού, τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τον χαιρετισμό της σε διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση των επισκέψιμων ενάλιων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ο πολιτισμός αποτελεί πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης, βασικοί άξονες του οποίου είναι αφενός η προστασία, η διαχείριση και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου η επιδίωξη της βιώσιμης, αειφόρου και καθολικής ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

«Αυτός ο δρόμος είναι παράγων οικονομίας και συντελεστής ανάπτυξης» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού. «Ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης» πρόσθεσε για να επισημάνει πως η συμβολή του στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεγαλύτερη από αυτή άλλων τομέων.

Σημαντική είναι η συμβολή του πολιτισμού και στην οικονομία της χώρας μας, μέρος της οποίας βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία. «Καθώς η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, ο πολιτισμός μας μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία των εμπειριών – εμπειρίες που πλουτίζουν και διαφοροποιούν το πολιτιστικό προϊόν» σημείωσε.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι χώρες της Μεσογείου: Μακραίωνη και πλούσια ιστορία που μεταφράζεται σε εξίσου πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά, πλούσια και ποικίλα φυσικά τοπία στα οποία η θάλασσα και το υποθαλάσσιο στοιχείο κατέχουν κεντρική θέση, οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό πόλος έλξης του οποίου είναι ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τέλος ένα μίγμα ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος που σχετίζεται άμεσα με τις κλιματικές μεταβολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, «η δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων χώρων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών» σημείωσε η Λίνα Μενδώνη τονίζοντας πως ο καταδυτικός τουρισμός καταγράφει συνεχώς ανοδικές τάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες αποζητούν μια πιο πλούσια, ολοκληρωμένη και βιωματική εμπειρία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος των επισκέψιμων ενάλιων χώρων είναι μακρύς. Ενδεικτικά, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τη δημιουργία ενάλιου χώρου στη Μεσσηνία το 2013, στη Μαγνησία και την Αλόννησο το 2015, την Αττική το ίδιο έτος και στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων φέτος.

«Ανοίγουμε τον δρόμο στους δύτες για να δουν το πραγματικό ναυάγιο, το παραδίδουμε στην οικουμένη» τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιας περιοχής με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

«Εχουμε φέρει στο φως νέα ναυάγια στην Αλόννησο και την Σκόπελο και αυτές οι ανακαλύψεις είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθεί ο ποιοτικός τουρισμός» ανέφερε ακόμη. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά και καινοτόμα» κατέληξε.

Υπενθυμίζοντας πως «ο ελληνικός πολιτισμός απλώνεται κατά 30% κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», ο γενικός γραμματέας απόδημου ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης δεσμεύθηκε πως η υπηρεσία του θα διακινήσει την προσπάθεια αυτή σε όλον τον κόσμο. «Θα δείξουμε σε όλους τους απόδημους Ελληνες τον πλούτο που έχει η χώρα τους» πρόσθεσε.

Στο «γαλάζιο μοντέλο ανάπτυξης» αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΕΟΤ ‘Αντζελα Γκερέκου. «Η θάλασσα μπορεί να δώσει τεράστια ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο» σημείωσε ενώ συμπεριέλαβε τον καταδυτικό τουρισμό στους «σημαντικότερους τρόπους ανάπτυξης» της τουριστικής βιομηχανίας. «Είναι χρέος μας να αλλάξουμε πραγματικά εποχή, να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο τουρισμού» πρόσθεσε ακόμη η πρόεδρος του ΕΟΤ, ενώ επισήμανε πως προσβλέπει στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.

 

©Πηγή: amna.gr