Μ.Τζούφη: Κρίσιμα θέματα για την Παιδεία πέρασαν χωρίς διάλογο

«Κρίσιμα θέματα που αφορούν την Παιδεία ήδη έχουν περάσει χωρίς διάλογο», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ενόψει της σημερινής συνάντησης με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με την οποία εγκαινιάζεται η συζήτηση για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση που γίνεται, με την παρουσία μας στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι θα εγκαινιάσει έναν ουσιαστικό διάλογο. Βεβαίως η δική μας τοποθέτηση είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, αλλά με στόχο την υπεράσπιση δημόσιου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες», επισήμανε η κ. Τζούφη.

«Εμείς τη βάζουμε πάντα στο τραπέζι την ανάγκη του διαλόγου», σημείωσε, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «αυτός ο διάλογος δεν έγινε έτσι όπως προβλέπεται με τον κοινοβουλευτικό τρόπο», καθώς «αύριο για πρώτη φορά μετά δύο μήνες θα συνέλθει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, που είναι το καθορισμένο όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η δυνατότητα δηλαδή που έχει όλη η αντιπολίτευση να ενημερώνεται για τα νομοθετήματα που κατεβάζει η κυβέρνηση και να ασκεί την κριτική».

«Αρχές Οκτωβρίου είχαμε στείλει επιστολή στην κ. Κεραμέως και προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ζητούσαμε τη σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Να θυμίσω εδώ το πολύ σημαντικό, την αναστολή των διετών τμημάτων στα οποία μπορούσε να υπάρχει ελεύθερη προσέγγιση για τα παιδιά των ΕΠΑΛ, την ιστορία η οποία πέρασε με την αλλαγή της σημαίας στα δημοτικά σχολεία -πέρασε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας χωρίς να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές- και να θυμίσω ότι και στο υπουργείο Ανάπτυξης, που μάλιστα δεν είχαμε τη δυνατότητα καν να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια, γιατί υπήρχαν 236 άρθρα, αλλά ούτε και στις επιτροπές. Χρειάστηκε να γίνει αντικατάστασή μας για να είμαστε παρόντες, δεδομένου ότι δε συμμετείχε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Συζητήθηκε η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών -πάρα πολύ κρίσιμο για τους φοιτητές, για τις οικογένειες, για τα πανεπιστήμια- και η εξομοίωση των τίτλων σπουδών αποφοίτων των κολεγίων με τα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα οποία υπήρχε κάθετη αντίσταση και πολλών άλλων φορέων εκτός από τη δική μας, πράγματα τα οποία δε συζητήθηκαν και δεν μπήκαν στη συναρμόδια επιτροπή», εξήγησε η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα των κενών στα σχολεία, η κ. Τζούφη απάντησε: «Τα κενά υπάρχουν και αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του θέματος, ο έλεγχος ο οποίος έγινε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα, προφανώς έχει προβληματικά στοιχεία. Κυρίως, κάνουμε κριτική στο γεγονός ότι, ενώ είχαμε προβλέψει 15.000 προσλήψεις -οι 4.500 από αυτές για την ειδική αγωγή και οι υπόλοιπες για την γενική αγωγή- δεν έχουμε εξέλιξη. Είναι δηλαδή καταγεγραμμένες οι ανάγκες, αλλά δε δεσμεύεται η ΝΔ ότι θα προχωρήσεις σε αυτές τις μόνιμες προσλήψεις, που τις έχει πάρα πολύ ανάγκη η δημόσια παιδεία αυτών των βαθμίδων αλλά και όλων των υπόλοιπων».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr