Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι ταυτόχρονη»

H Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, υπογράμμισε όμως ότι θέση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να είναι ταυτόχρονη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (σ.σ.: Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής ‘Αμυνας. 

Το coupling
«Σήμερα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο μακροχρόνιος οικονομικός σχεδιασμός της Ένωσης με την υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit), η προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πολιτική διεύρυνσης, ο κ. Βαριβτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς την θεωρεί ένα ισχυρό μέσο επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή. 
«Ωστόσο, η ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση της ισχυρής αιρεσιμότητας, καθώς και με την αρχή των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων χωρών», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή, ο διαχωρισμός και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με μια μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα, να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορά μας. Γι’ αυτό η χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (coupling), αποφεύγοντας την αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων τους (decoupling)». 
Στο κλίμα αυτό, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε η χώρα που επιζητά σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «είναι βασική επιλογή της Ελλάδας η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η μη αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων».

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της επόμενης εβδομάδας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. «Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο επταετής (2012-2027) δηλαδή προγραμματισμός εσόδων και των δαπανών της, αποτελεί προφανώς εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, αφού από το περιεχόμενό του εξαρτάται άμεσα η ικανότητα της Ένωσης να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές και δράσεις που θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη των κοινών στόχων», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε ότι «κεντρική ελληνική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση στο νέο προϋπολογισμό των παραδοσιακών πολιτικών, δηλαδή της πολιτικής για τη Συνοχή και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η διατήρηση της του ύψους των δαπανών γι’ αυτές τις δύο πολιτικές, στο σημερινό περίπου επίπεδο, κρίνεται αναγκαία». 
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κράτη-μέλη που υπέστησαν τις επιπτώσεις της εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δε της Ελλάδας η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, με μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της.

Νομοσχέδιο για Brexit 
Αναφερόμενος στο Brexit, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει υλοποιηθεί ένας διυπουργικός σχεδιασμός από το υπουργείο Εξωτερικών και ένα σχέδιο δράσης με σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, για το σενάριο του no deal. Ανακοίνωσε δε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο με τις επιμέρους δράσεις και ρυθμίσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της σύνθετης αυτής πρόκλησης που συνεπάγεται το Brexit. Βραχίονας της νομοθετικής ρύθμισης είναι το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων (Action Plan) με 128 εκκρεμότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα υπουργεία και τις αρχές, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.

H Τουρκία 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα συζητηθεί και η στάση της Τουρκίας, τόσο ως προς την παραβατική της συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο προσφυγικό ζήτημα. Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο στη σχετική συζήτηση, εφόσον η κυπριακή πλευρά επιδιώξει να ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα/κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 
Αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία οφείλει να πράξει περισσότερα για τον περιορισμό των ροών, οι οποίες έχουν σημειώσει δραματική αύξηση τους τελευταίους μήνες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να δράσει συλλογικά, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής των βαρών. 
Κ.Β.
 

©Πηγή: amna.gr