Μακελειό με 21 νεκρούς σε φυλακή στη Βραζιλία

Απόπειρα ομαδικής απόδρασης, η οποία οδήγησε σε μακελειό με 21 νεκρούς πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα σε φυλακή στο Μπέλεμ της Βραζιλίας.

Η απόπειρα απόδρασης των εγκλείστων που έγινε με τη χρήση εκρηκτικών υλών είχε τραγικό αποτέλεσμα, καθώς 20 κρατούμενοι και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος έχασαν τη ζωή του από τις ανταλλαγές πυρών.

Η αρχή της προσπάθειας που υποστηρίχθηκε και από μία ομάδα εκτός φυλακής-που διέθετε βαρύ οπλισμό- ξεκίνησε με την ανατίναξη τοίχου στο σωφρονιστικό κατάστημα της Σάντα Ιζαμπέλ.

Η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας απέτρεψε τη μαζική απόδραση, οδήγησε όμως σε μακελειό με 21 νεκρούς και πέντε φύλακες τραυματισμένους.

Μετά την επιβολή της τάξης και την αποκατάσταση της ηρεμίας, οι αρχές προχώρησαν σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να φανεί αν κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ κατασχέθηκαν και όπλα μέσα από δωμάτια κρατουμένων.

Απόπειρες, εξεγέρσεις και συμμορίες

Η νέα προσπάθεια απόδρασης που σημειώθηκε σε φυλακή της Βραζιλίας μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω του υπερπληθυσμού κρατουμένων, των πολλών εξεγέρσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αλλά και των συγκρούσεων των συμμοριών για την ανάληψη των… ηνίων και τον έλεγχο εντός φυλακής.

Χαρακτηριστικά είναι τα επίσημα στοιχεία του 2016. Εκείνη τη χρονιά η Βραζιλία είχε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων παγκοσμίως με 726.712 εγκλείστους.