Με μια «Ιστορία Γάμου» ξεκινά απόψε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τσάρλι εναντίον Νικόλ όπως… “Κράμερ εναντίον Κράμερ”. ‘Η όπως το “Σκηνές από ένα γάμο” (Ινγκμαρ Μπέργκμαν) στην πιο… ευρωπαϊκή και των μετρ του είδους -των Σκανδιναβών- κινηματογραφική μελέτη γάμου-διαζυγίων…

“Ιστορία γάμου” είναι ο τίτλος της ήδη πολυσυζητημένης “αυτοβιογραφικής” (;) ταινίας, διάρκειας 136 λεπτών, του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ ανοίγει απόψε στις 19.30 στο “Ολύμπιον” η αυλαία του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρά την …”τρίτη ηλικία”, στην οποία τυπικά εισέρχεται το φεστιβάλ, που ταύτισε τα …60 του φθινόπωρα με αυτά της Θεσσαλονίκης, δεν “βλέπει” (μέσω των ταινιών του και των ιστοριών τους) “πρεσβυωπικά” αλλά …”πανοραμικά” (Overview Effect”) .

Με θεματική της διοργάνωσης και των 201 ταινιών που θα προβληθούν στη διάρκεια της την…”πανοραμική οπτική” …”Overview Effect” (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διαρκέσει από σήμερα το βράδυ (τελετή και προβολή ταινίας έναρξης) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες απο 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

©Πηγή: amna.gr