«Μεγάλη νίκη για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος η μη έκδοση της Εφίμοβα»

«Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Μάλτας για έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα και την άφησε ελεύθερη. Είναι μια μεγάλη νίκη όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα και τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε μαζί τους τον αγώνα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας διαφθοράς» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μετά την αρνητική απάντηση του Συμβουλίου Εφετών στα δύο αιτήματα της Μάλτας για την έκδοση της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου. Η Μαρία Εφίμοβα θεωρείται η «πηγή» της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα-Γκαλίσια, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για τις αποκαλύψεις της για σκάνδαλο με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην χώρα.

Ο Στέλιος Κούλογλου, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, κατέθεσε ως μάρτυρας στο Εφετείο, όπου περιέγραψε το διεφθαρμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Μάλτας. Ο κ. Κούλογλου παρουσίασε το ρόλο της Μαρίας Εφίμοβα και τη σημασία του στο σκάνδαλο της Pilatus Bank, ενώ συγκεκριμένα για το αίτημα έκδοσής της τόνισε ότι «οι κατηγορίες είναι αστείες και προφανή σκοπό έχουν να εκφοβίσουν όσους στο παρόν ή στο μέλλον επιχειρήσουν να παρέχουν ή να συμβάλουν σε αποκαλύψεις σκανδάλων που εμπλέκουν σημαίνοντα πρόσωπα».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν είτε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδώσει, είτε να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών κατά της έκδοσης της Εφίμοβα στη Μάλτα, αφού τα εντάλματα αφορούσαν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Στο πλευρό της Εφίμοβα, υπενθυμίζεται στο κείμενο του ευρωβουλευτή, έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ