Μέρκελ – Δεν θυμάται ότι μάλωσε τον Μακρόν

«Κουράστηκα να μαζεύω τα σπασμένα σου», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στον Εμμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν οι New York Times, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δείπνου τους. Η καγκελάριος έγινε πολύ αυστηρή με τον πρόεδρο της Γαλλίας, λέγοντάς του πως του αρέσει η πολιτική του ταραχοποιού. Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαντήσει πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θυμάται τίποτα περί «κατσάδας» και πως η συζήτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν κύλησε ομαλά.

Για έντονη διαμαρτυρία της καγκελαρίου στον Γάλλο πρόεδρο, έκανε λόγο η New York Times, μέσα από δημοσίευμά της. Οι δυο τους παρευρέθηκαν πρόσφατα σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για την επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και συζήτησαν διεξοδικά για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κουβέντας η καγκελάριος φέρεται να εξαπέλυσε μύδρους κατά του Μακρόν, επισημαίνοντας πως δεν της αρέσει η πολιτική που ακολουθεί.

«Αλλά κουράστηκα να μαζεύω τα κομμάτια. Ξανά και ξανά, πρέπει να ξανακολλήσω τις πορσελάνες που έσπασες, ώστε να μπορούμε μετά να καθίσουμε και να πιούμε μαζί το τσάι μας», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στον Εμμανουέλ Μακρόν. Αυτό που πυροδότησε την αντίδραση της καγκελαρίου είναι αφενός η δήλωση του Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ, και αφετέρου το βέτο που άσκησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η καγκελάριος δεν έχει στη μνήμη της παράπονα και οργή

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να ανακαλέσει τίποτα περί παραπόνων και αντιπαράθεσης. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η συζήτηση κύλησε σε ευχάριστο κλίμα, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν είναι βεβαίως εμπιστευτικά.

«Η συζήτηση ήταν βεβαίως εμπιστευτική και δεν μεταφέρουμε πληροφορίες από αυτήν. Μπορώ όμως να σας πω ότι στη μνήμη της καγκελάριου για αυτό το βράδυ δεν υπάρχουν ούτε παράπονα, ούτε οργή, ούτε αντιπαράθεση. Αυτό που υπάρχει είναι μια υπέροχη παρέα με θέμα συζήτησης τα γεγονότα και τις αποφάσεις πριν από 30 χρόνια σχετικά με την γερμανική ενότητα, τις συχνά διαφορετικές προσεγγίσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας σε θέματα και προκλήσεις και για το γεγονός ότι πάντα ψάχνουμε από κοινού λύσεις. Αυτή ήταν η ουσία και το πνεύμα αυτού του δείπνου. Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε πως αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, όσον αφορά το άρθρο των New York Times.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος «σπάει την πορσελάνη» στην διαχείριση των θεμάτων της ανατολικής Ευρώπης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν την ανάγκη όχι μόνο να δώσουν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και να την εφαρμόσουν στην πράξη. Και ο δρόμος προς τα εκεί ήταν τουλάχιστον στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμφιλεγόμενος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζάινμπερτ σημείωσε πως “βλέπουμε κι εμείς, όπως και τα περισσότερα κράτη-μέλη, την αναγκαιότητα να τηρηθούν πραγματικά οι υποσχέσεις έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, οι οποίες και οι δύο υλοποίησαν πολλές από τις απαιτήσεις τις οποίες θέσαμε», διευκρίνισε και δήλωσε εμφατικά ότι «η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος και φίλος της Γερμανίας στην Ευρώπη και ανάλογα διαμορφώνεται και η συνεργασία μας. Αυτό δεν μας καθιστά ίδιες χώρες και σε αυτό βρίσκεται και η γοητεία”.