«Μετανάστες καταστρέφουν τον αεροδιάδρομο του Πολυκάστρου»

Καταγγελία για παράνομη δράση και παρουσία του Danish Refugee Council στον αεροδιάδρομο του Πολυκάστρου έκανε σήμερα η τοπική Αερολέσχη, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση όλων όσων βρίσκονται παράνομα στον χώρο, καθώς επίσης και την απόδοση ευθυνών.

Όπως τα ίδια τα μέλη εξηγούν, η Αερολέσχη Πολυκάστρου, έχει εκδιωχθεί παρανόμως από την νόμιμη έδρα της εδώ και δύο χρόνια, καθώς το νόμιμα αδειοδοτημένο πεδίο προσγείωσης και απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών, για όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδας, με εντολή του ΥΠΕΘΑ μετατράπηκε (προσωρινά) σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

«Η λανθασμένη αυτή επιλογή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ στην αρχή ήταν λύση απελπισίας, θετική για την αντιμετώπιση και επίλυση του προσφυγικού, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αδειοδοτημένου πεδίου προσγείωσης και απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών, την στέρηση από την οικογένεια της Γενικής Αεροπορίας και τον Αεραθλητισμό της χώρας τον μοναδικό της, αδειοδοτημένο χώρο για αεραθλητικές δραστηριότητες αλλά κατέστρεψε οικονομικά πάνω δέκα ακαδημίες αεροπορικής  εκπαίδευσης που επιχειρούσαν στο πεδίο, ενώ άφησε εκτός όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος και της ΕΕ που επιχειρούσαν επίσης σε αυτό» τονίζουν μεταξύ άλλων τα μέλη της Λέσχης.

Και προσθέτουν πως «έπειτα από δύο χρόνια και ενώ γνωρίζουμε την έλλειψη σχετικών αδειών, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως έχει».

Ο αεροδιάδρομος

Να σημειωθεί ότι από το 1986 η Αεροπορία Στρατού, συναίνεσε σε αίτημα της τοπικής Αερολέσχης, να χρησιμοποιείται ο μικρός χωμάτινος διάδρομος για την προσγείωση – απογείωση των ελαφρών αεροσκαφών της, καθώς επίσης και για τις αεραθλητικές της δραστηριότητες αφού από την στρατιωτική αεροπορία είχε πάψει να χρησιμοποιείται.

Έκτοτε την πρώτη συναίνεση του Γ.Ε.Σ. / Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού το 1986 (ΦΕΚ 593 Β ) ακολούθησε η δεύτερη το 1996 (ΦΕΚ1105 Β ),η τρίτη το 2006 ( φεκ 375 Β ) και η τέταρτη το 2011 ( ΦΕΚ 1362 Β ) η οποία ισχύει μέχρι σήμερα Αριθμ.Υ.Π.Α./Δ3/Α/17237/4061 / 3 Ιουνίου 2011 ο υπουργός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ως  «Άδεια λειτουργίας πεδίου προσγείωσης Νέας Καβάλας Δήμου Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς»

Το 1995 ο Δήμος Πολυκάστρου κατάφερε ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει νέο Διάδρομο δίπλα στον παλαιό χωμάτινο  μήκους 1049μ και πλάτους 23μ με επιφάνεια ασφαλτοτάπητα βαρέως τύπου , αλλά και να περιφράξει όλες τις κοινόχρηστες εκτάσεις της περιοχής , ώστε μαζί με την ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ που είναι σήμερα περίπου 80 στρέμματα, (42 στρ. με πλήρη κυριότητα και 38 στρ. με δωρεά χρήση ) να αποτελεί μία ενιαία έκταση 182 στρεμμάτων και με κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο 150 – 200 Εκατομμύρια δραχμές  και επιπλέον κόστος για έργα υποδομής 25 Εκατομμύρια Δραχμές , από Αερολέσχες αξιοποιώντας προγράμματα της Ε.Ε.

Επίσης ο Δήμος Πολυκάστρου ζήτησε και πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον περιφραγμένο ενιαίο χώρο ως Αεραθλητικό Κέντρο Πολυκάστρου , για χρήση από όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος .