(φωτό αρχείου)

#MeToo: Μεγάλες κινητοποιήσεις του κινήματος σε Ιταλία και Γαλλία

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τις διοργανώτριες, κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Γαλλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας συλλογικότητας πολιτών που στόχευε σε μια «φεμινιστική παλίρροια» κατά της «σεξιστικής και σεξουαλικής βίας», μια πρωτοβουλία που ακολούθησαν πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έναν χρόνο μετά το κίνημα #MeToo.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 50 πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ αυτών στο Παρίσι, όπου η πορεία κατευθύνθηκε στα ανατολικά της πρωτεύουσας, μακριά από τις ταραχές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με την οργανώτρια των κινητοποιήσεων Καρολίν ντι Χαάς, 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, οι 30.000 εξ αυτών στο Παρίσι.

Από την πλευρά τους, οι αρχές έκαναν λόγο για 12000 διαδηλωτές στο Παρίσι, 2.400 στη Λυόν, 1500 στη Μασσαλία, 950 στη Ρεν.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Αρκετά με τον βιασμό», ζητώντας να μπει τέλος «στην ατιμωρησία των δραστών» και να δοθούν «επαρκή οικονομικά μέσα».

«Βρίσκομαι εδώ για να στηρίζω όλα τα θύματα και να συνεχίσω αυτή τη μάχη που ξεκίνησε πριν από εμένα» είπε η Γαλλίδα ηθοποιός Μιουριέλ Ρομπάν.

Στη Μασσαλία, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν. «Παρά το κίνημα #Metoo, στις συνοικίες της Μασσαλίας, συνεχίζουμε να μην μιλάμε για αυτά τα ζητήματα. Για αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε εδώ σήμερα» επισήμανε η Μανόν Μιγιέ, διευθύντρια ενός κέντρου κοινωνικής πρόνοιας.

Το κίνημα #NousToutes (Όλες εμείς), που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο και στηρίζεται από διάφορες οργανώσεις, στοχεύει στο να «περάσει από τη μαρτυρία στη δράση», έναν χρόνο μετά το #MeToo, το οποίο συνέβαλε στο να αυξηθεί κατά 23% ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής βίας που καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Πορείες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την 25η Νοεμβρίου.

Στη Γενεύη, στην Ελβετία, εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, ενώ στη Ρώμη, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη βροχή, όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην ιταλική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό 106 κόκκινα μπαλόνια, τον αριθμό των γυναικών που σκοτώθηκαν από τις αρχές του έτους στη χώρα.

Στη Γαλλία, το 2016, 123 γυναίκες σκοτώθηκαν από το σύζυγό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, ήτοι περίπου μία κάθε τρεις ημέρες. Κάθε χρόνο, σχεδόν 200.000 είναι θύματα βιαιοπραγίας από τους νυν ή πρώην συντρόφους τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2017.

Επιπλέον, περισσότερες από 250 γυναίκες βιάζονται κάθε ημέρα στη χώρα και μία στις τρεις έχει ήδη δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση στον χώρο εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ