Μια «Λύκαινα» απειλεί τον Ρετζέπ Ερντογάν

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Μια «Λύκαινα» απειλεί τον Ερντογάν! Ο  Τούρκος Πρόεδρος είναι το φαβορί των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα και ετοιμάζεται να γίνει ο νέος… Σουλτάνος. Ωστόσο ένα πρόσωπο είναι ικανό να του βάλει εμπόδια στο δρόμο για τον προεδρικό θώκο.

Η Tουρκία οδηγείται σε αλλαγή πολιτεύματος, ο Ταγίπ Ερντογάν καταργεί τη θέση του πρωθυπουργού και πλέον θα μπορεί να διορίζει υπουργούς και υφυπουργούς κατά το δοκούν. Θα γίνει ο Σουλτάνος που επιθυμεί; Όπως και να έχει είναι ακόμη το φαβορί για να κερδίσει στις εκλογές της 24ης Ιουνίου καθώς παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας. Η προσωπικότητα του «ανθρώπου του λαού» που έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια έχει αγαπηθεί από μία συμπαγή βάση, ποσοστού περίπου 40% του εκλογικού σώματος. Βλέπετε, το ΑΚΡ έχει σημαντική επιρροή στην κοινωνία, η οποία ενισχύεται από τους πόρους που προέρχονται μέσω του ελέγχου που ασκούν οι μοχλοί της εξουσίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν είναι η νίκη από τον πρώτο γύρο. Και αυτό γιατί ενδεχόμενος δεύτερος γύρος ενδεχομένως να περιέπλεκε τα πράγματα…

 Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, προβλέπουν επικράτηση του Ερντογάν από τον α’ γύρο με ποσοστά από 43,2% έως 46,4%. Όσο για τον πολιτικό αντίπαλο του, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 12,7% με την «υπόθεση» ενός άλλου αρχηγού στο κεμαλικό κόμμα να αγγίζει το ποσοστό του 24,0%.

Όσο για το μέγα ερωτηματικό της εκλογικής αναμέτρησης, είναι η επικεφαλής του «Iyi Parti», Μεράλ Ακσενέρ, η επονομαζόμενη και «λύκαινα» η οποία στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ένα ποσοστό από 12,7% έως 18,2%. Μάλιστα, αν η εν λόγω πολιτικός τεθεί αντιμέτωπη του «σουλτάνου» στον β’ γύρο, τότε ο Ερντογάν θα καταφέρει να νικήσει με ισχνή διαφορά. Για του λόγου το αληθές υπάρχει δημοσκόπηση που οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν 50,5% και 49,5% αντίστοιχα.

Από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι σήμερα οι αλλαγές είναι ραγδαίες και η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να παίξει το μεγάλο της χαρτί, τον πρώην πρωθυπουργό και φίλο του Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ η «Λύκαινα» πήρε κι επίσημα το χρίσμα. Η Μεράλ Ακσενέρ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο κόμμα της πρόσωπα από ένα πολιτικό φάσμα που έχει εντελώς διαφορετικές καταβολές. Απογοητευμένα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν, ακροδεξιούς, μέλη του κόμματος των «γκρίζων λύκων» που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή της, ακόμα και αριστερούς (!).

Η… λύκαινα απειλεί!

Στα 61 της χρόνια, πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην ισχυρή φωνή του πλέον διχασμένου Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), η Ακσενέρ αποτελεί τον τρόμο των Ερντογάν – Μπαχτσελί.

Παλιά γνώριμη της Τανσού Τσιλέρ, αλλά πιο κινητική και πιο μεθοδική στα πολιτικά της βήματα, η Ακσενέρ στηρίζεται από τους «δυνατούς» της οικονομίας, καθώς και στο γυναικείο κίνημα που στην μετά Ερντογάν εποχή εμφανίζεται «εγκλωβισμένο».

Αν και πιστή μουσουλμάνα, η 61χρονη διαθέτει ακαδημαϊκή καριέρα, την οποία εγκατέλειψε για χάρη της πολιτικής της διαδρομής. Με το πραξικόπημα του 1997 θα χάσει τη θέση της από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα εκλεγεί ξανά στις εκλογές του 2007, αυτή τη φορά ως μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος, όπου βρέθηκε… ανεξήγητα για πολλούς, καθώς πρόκειται για το κόμμα που στους κόλπους του εκτρέφεται η νεολαία των Γκρίζων Λύκων. «Του χάλασα τη βόλεψη, αλλά για να τον νικήσεις πρέπει να παίξεις με τους δικούς του όρους», δηλώνει, τονίζοντας με νόημα ότι ο Ερντογάν θέλει τις γυναίκες στην… κουζίνα.

Οι πρόγονοί της είχαν μεταναστεύσει τον 15ο αιώνα από το Ντιγιάρμπακιρ στην Καβάλα. Το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οικογένειά της επέστρεψε στην Τουρκία. Εξάλλου, έχει καταφερθεί αρκετές φορές εναντίον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που οργάνωσε εναντίον του Ερντογάν λίγο πριν το δημοψήφισμα. Συχνά πυκνά καλούσε εμμέσως πλην σαφώς σε εισβολή της Τουρκίας στο Αιγαίο.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2018